Överlevande berättar: Den kinesiska regimen förföljer alla medborgare och alla religioner
Lokal polispatrull i en by i Hotan-distriktet i Kinas västra Xinjiang-region, den 17 februari 2018. Foto: Ben Dooley/AFP/Getty Images


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

Kinas västra Xinjiang-region är hem för många muslimska minoriteter, inklusive uigurer och kazaker. Människorättsorganisationer uppskattar att ungefär en miljon muslimer godtyckligt har arresterats i regionens interneringsanläggningar; ”utbildningsläger” enligt kinesiska regimen. Endast ett fåtal fångar har lyckats lämna Kina efter att de frigetts, vilket ger en sällsynt möjlighet för omvärlden att få ta del av vad som pågår i dessa läger.

Kinesiska myndigheter motiverar ”omskolning” som en åtgärd för att förhindra religiös ”extremism” och ”terrorverksamhet” och för att säkerställa ”etnisk enhet” och nationell säkerhet. Dessutom döptes dessa läger nyligen till ”yrkesutbildningscenter”, eftersom Kina hela tiden får kritik från det internationella samfundet.

Enligt en rapport den 31 juli från Radio Free Asia, så säger två överlevande från olika interneringscenter att de har mött både hankineser och Falun Gong*-utövare i lägren.

Drevs som ett militärläger

Gulzira Auelkhan, en kinesisk medborgare och etnisk kazak, med uppehållsrätt i Kazakstan, återvände till Xinjiang för att besöka sina föräldrar den 16 juli 2017. Hon arresterades av de kinesiska gränstjänstemännen och skickades tre dagar senare till ett omskolningsläger där hon satt fängslad i 19 månader. Gulzira skickades sedan till en fabrik för att arbeta tills hon släpptes i oktober förra året. Hon fick höra att orsaken till interneringen och omskolningen var att hon inte kunde tala mandarin.

En kazakisk organisation för mänskliga rättigheter pressade kinesiska myndigheter till att släppa Gulzira. Hon fick lämna Kina och återförenas med sin man i Kazakstan i början av detta år, men hennes två döttrar är fortfarande kvar i Xinjiang.

Gulzira berättade för Radio Free Asia att hon var tvungen att bära lägeruniform och tvingades studera mandarin varje dag under hennes internering i omskolningslägret. Hon sade att alla fångar var tvungna att studera den kinesiske ledaren Xi Jinpings olika tal, och ”äran” av Kinas initiativ ”Ett land, en väg”, och den så kallade "etniska enheten". Två veckor efter att hon skickats till lägret tvingades hon ta en injektion med okänt innehåll. Hennes långa hår klipptes kort, och myndigheterna förklarade att interneringscentret drevs som ett militärläger.

Gulzira avslöjade att hon personligen hade mött Falun Gong-utövare och hankineser i sitt interneringscenter, tillsammans med uigurer, kazaker, kirgizer, hui och tatarer. Hon kom i kontakt med två hankineser, en av dem var ung och den andra en äldre person. Enligt lägrets regler var det inom varje etnisk grupp förbjudet för tre eller fler att träffas för att samtala.

Avancerad rutinläkarundersökning

En annan fånge, en hankines från Xinjiangs Altay-distrikt, som hållits fängslad i ett interneringsläger, delade med sig av sina personliga erfarenheter med Radio Free Asia under villkoret att få vara anonym.

Förra sommaren genomsökte polisen hans hem och de hittade etniska hantverk som han hade till försäljning. De tog honom till polisstationen där han förhördes och utsattes för en tortyrmetod som kallas "tigerbänken" tre dagar och tre nätter i rad. Han fick inte sova förrän efter klockan två på morgonen. Så snart han vaknade blev han bunden på tigerbänken igen. Polisen frågade hur han hade skaffat sig etniska hantverksföremål och varför han reste utomlands. De hotade också att skicka hans familj till omskolningslägret.

Efter förhöret tog polisen honom till Folkets Sjukhus i staden Altay, där han tvingades ge blodprov, genomgå ultraljudsundersökning av buk och bröstkorg, lämna urinprov och genomgå EKG som ”rutinläkarundersökning”.

Han genomled oavbruten tortyr under nästan en månad. Under denna tidsperiod blev han flera gånger medvetslös och var nära att dö. Till sist förflyttades han från polisstationen till ett omskolningsläger i staden Altay.

Han kvarhölls i lägret i nästan ett år och träffade där fler än 30 hankineser. Han avslöjade att bland han-fångarna som han träffade fanns de som lämnat in petitioner, var religiöst troende och rättighetsaktivister. Alla hade tvingats gå igenom den medicinska undersökningen och tvingats betala för det.

"En diktaturs instrument"

Den taiwanesiska nättidningen The Reporter avslöjade en liknande historia. Den kazakiska medborgaren Yar Khali arresterades när han åkte till Xinjiang den 9 november 2017. I anklagelserna ingick att resa till Kazakstan, utöva islam och ladda ner WhatsApp på sin mobiltelefon. Även om han inte åberopade sig skyldig så hölls han i omskolningslägret i mer än 400 dagar, där han genomled olika former av tortyr – som att bli slagen, misshandlad, slagen med elektriska batonger och att få vara utan mat i flera dagar.

Yar Khali berättade för The Reporter att hans personliga erfarenhet har fått honom att förstå att dessa läger inte har något att göra med den så kallade ”kampen mot extremism”. I stället är det en diktaturs instrument för att förfölja vanliga civila.

Även Yar hade sett Falun Gong-utövare, kristna och hankineser bland lägerfångarna.

– Om sanningen om omskolningslägren görs känd för alla, så skulle de olika etniska grupperna förenas för att kämpa mot den kinesiska kommunistregimen, eftersom den kinesiska regimen förföljer alla medborgare, varje religion, sade Yar Khali.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.