Regeringen vill stärka Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister.
– Skolor med stora brister ska stänga och oseriösa aktörer ska inte få driva skolor, säger utbildningsminister Anna Ekström (S)
Hon understryker på en pressträff att de regler som finns nu inte räcker till.
– Med dagens alldeles för lösa regelverk har skolor fått fortsätta trots upprepade missförhållanden, år ut och år in.
Anna Ekström räknar med att förslagen i lagrådsremissen, som ska bli en proposition till riksdagen i november, ska kunna få brett stöd i riksdagen. Åtminstone borde de få det, understryker hon.
– Det kan inte ha undgått någon att vi ibland i Sverige får läsa om skolors missförhållanden, till och med bland tidningarnas brottsreportage, säger utbildningsministern.
Brister i regelverket
Endast seriösa aktörer som håller hög kvalitet ska kunna driva skolor. Men Skolinspektionen har i dag inte de lagliga muskler som behövs för att stänga skolor med stora brister.
– Om en skola gång på gång har allvarliga brister som åtgärdas, men där det gång på gång upptäcks nya brister, måste Skolinspektionen med dagens regelverk börja om från början med tillsyn.
Inspektionen ska därför få ökade möjligheter att snabbare stänga skolor med allvarliga, återkommande brister, säger Ekström.
Om en ny allvarlig brist uppdagas inom två år efter det att en skola har fått ett föreläggande om att göra något åt ett missförhållande ska Skolinspektionen omedelbart kunna stänga skolan.
Det gäller både friskolor och kommunala skolor, även om det ska gå till på lite olika sätt. Men reglerna blir mer lika.
En kommunal skola ska kunna få verksamhetsförbud, eller som i dag krav på rättelse samtidigt som skolan drivs vidare, medan friskolor får sitt godkännande att driva skola återkallat.
"Mer lika"
Tidigare har det inte varit möjligt att stänga kommunala skolor.
– Med det här förslaget blir regelverket mer lika mellan enskilda och kommunala huvudmän, säger Anna Ekström.
Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson, Patrick Reslow, anser att det är på tiden att regeringen kommer till skott. Men han kritiserar att förslagen vill gå mildare fram mot kommunala bristskolor jämfört med friskolor. Reglerna ska vara samma.
"Att som utbildningsminister hänvisa till kommunernas skyldighet att tillhandahålla utbildning som en ursäkt för att barn ska gå kvar i undermåliga skolor håller inte", skriver Reslow i en kommentar.
Nästa år
Om Lagrådet inte har några allvarligare invändningar och propositionen klarar sig igenom riksdagen ska förslagen träda i kraft den 1 juli 2022.
Lagrådsremissen har sin grund i promemorian "En mer likvärdig och effektiv skoltillsyn" från förra hösten, som föreslog flera skärpningar i skollagen för att kunna stoppa oseriösa skolaktörer.
Förslagen i promemorian gick på remiss förra hösten och möttes med viss skepsis från flera remissinstanser.
(TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.