En domstol i Belarus har fastslagit att två oppositionsledare ska hållas kvar i fängslat förvar i tio dagar. Men trots de hårdföra försöken från president Aleksandr Lukasjenko att slå ned mot regimkritiker så fortsätter protesterna.
Den gripne oppositionsföreträdaren Sergej Dylevskij placerades i en stålbur i domstolen på tisdagen, dagen efter att han gripits. Domstolen förklarade att Dylevskij ska hållas i tio dagar så att åklagare kan utreda brottsanklagelser om att han försökt ta makten i Belarus. Senare fick Olga Kovalkova – liksom Dylevskij medlem i det oppositionella så kallade övergångsrådet – samma besked.
Dylevskij ledde en strejk på Minsk främsta traktorfabrik.
Den informelle ledaren för övergångsrådet är Svetlana Tichanovskaja som befinner sig i exil i grannlandet Litauen.
Den före detta teaterchefen Pavel Latusjko förhördes i tre timmar om sin beblandning med rådet för och belades sedan med munkavle. Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj förhördes också om sina kontakter med rådet på måndagen.
Vill förhandla
Rådets mål är att inleda förhandlingar med den sittande regeringen, vilket möts med ett bestämt nej, och Lukasjenko kallar demonstranterna för "råttor".
Myndigheternas angrepp på oppositionella verkar inte stoppa protesterna.
Tichanovskaja sade i ett videosamtal med EU:s parlament att "skrämsel inte längre fungerar".
– Vi kräver att alla politiska fångar frisläpps. Vi kräver att myndigheters våld och hot upphör, sade hon.
Möttes i Moskva
USA:s sändebud Stephen Biegun och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffades i Moskva på tisdagen för att diskutera läget i Belarus.
I ett uttalande upprepade Ryssland en varning till USA och EU om att införa sanktioner mot Belarus, och att blanda sig i landets inrikespolitik.
"Under vårt samtal om det nuvarande läget i Belarus gjorde den ryska sidan tydligt att det inte får göras några försök att sätta press på Minsk, vare sig genom sanktioner eller politiskt", meddelade ryska utrikesdepartementet.
(TT-Reuters)