Omräkningen av valrösterna i Arizona väntas snart vara klart
Arizonas tidigare delstatsminister (till höger) hjälper till att böra röstsedlar från presidentvalet 2020 vid Veterans Memorial Coliseum den 1 maj 2021 i Phoenix i Arizona. Foto: Courtney Pedroza/Getty Images


Sedan den 23 april pågår en omräkning av valrösterna i Maricopa County i delstaten Arizona i det amerikanska presidentvalet i oktober förra året. I slutet av veckan väntas alla röster ha räknats klart.

Randy Pullen, tidigare ordförande för Republikanska partiet i Arizona, och talesperson för granskningen av valrösterna, sade till reportrar i tisdags att 1,6 miljoner av nästan 2,1 miljoner röster har räknats.

Oro kring valintegritet

Delstatens senat beordrade en granskning förra året efter oro kring valfusk eller valintegritet.

– Jag tror att räkningen kommer att vara klart vid slutet av veckan, sade republikanen och Arizonas tidigare delstatsminister Ken Bennet, till reportrar på tisdagen, vid Veterans Memorial Coliseum i Phoenix, där granskningen äger rum.

När omräkningen av valrösterna är klart kommer det Florida-baserade techbolaget Cyber Ninjas att lämna in en slutlig rapport till senaten.

Granskning stöds till stor del av Republikanerna, inklusive Republikanska partiet i Arizona. Samtidigt har granskningen fått kritik av Demokraterna, som har försökt stoppa processen i domstol tidigare i år efter oro kring säkerheten och den privata integriteten.

I april avslog en domare Demokratiska partiets begäran, och menar att de inte har lagt fram några ”välgrundade bevis på överträdelser eller hot om överträdelser av valintegriteten”.

Besök från Pennsylvania

Arizonas delstatsminister och demokraten Katie Hobbs, som kandiderar till guvernör, har sagt att observatörer som hon har skickat till granskningen har vittnat om ”problematiska metoder, ändrade policys och säkerhetshot”, som kommer att medföra att resultaten av granskningen blir ”otillförlitligt”.

Ken Bennett och andra tjänstemän kopplade till granskningen har bestridit anklagelserna.

Den republikanske senatorn Doug Mastriano sade på tisdagen att han tror att delstaten Pennsylvania också kan få till stånd en granskning av valrösterna i presidentvalet förra året. Det krävs då stöd från en majoritet i en kommitté. Granskningen skulle då kunna ske i juli, sade han till Real Americas Voice.

Några dagar tidigare besökte han tillsammans med en delegation från Pennsylvania platsen där granskningen äger rum i Maricopa County.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!