En tidigare okänd gravkammare med sarkofager och ett tusental gravfiguriner av trä har presenterats av egyptiska och franska arkeologer i Luxor i södra Egypten.
Gravkammaren ligger vid al-Assasif, där adelsmän och höga tjänstemän som stod faraonerna nära begravdes.
Utrymmet dateras till Mellersta riket, mellan den 11:e och 12:e dynastin, vilket innebär ungefär åren 2 100 till 1 700 f Kr, enligt Egyptens minister för fornminnen. Den ska ha tillhört mumifieringsexperten Thaw-Irkhet-If från tempelstaden Karnak som en gång var en del av den antika huvudstaden Thebe.
Franska arkeologer har också upptäckt två sarkofager som dateras till den 18:e dynastin. En av dem tros innehålla en välbevarad mumie av en kvinna vid namn Thuya. Mumiens identitet är dock ännu inte helt fastställd.
Egypten är väldigt fornminnestätt, och forskare brukar skämta att man hittar något nästan oavsett var man gräver. Det är därför inte konstigt att arkeologer med jämna mellanrum avslöjar nya spännande upptäckter.
Arkeologiska fynd är också viktiga som en turistmagnet. Den nuvarande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi är hårdför och inte okontroversiell, men har i alla fall lyckats få till en stabilare period efter upproret mot president Hosni Mubarak 2011 och dess efterspel. Det har inneburit att turisterna nu återkommer i allt större skaror.
(TT-AFP)