Mumifierade skalbaggar, tiotals kattmumier och omkring 100 förgyllda kattstatyer i trä har hittats av arkeologer i Egypten.
– Det är väldigt, väldigt ovanligt att skalbaggarna hittas bevarade. Det är jättehäftigt att se, otroligt spännande, säger egyptologen Carolin Johansson.
Sammanlagt har sju kryptor upptäckts i nekropolen Sakkara, 30 kilometer söder om Kairo. Enligt Carolin Johansson är det speciella med det nya fyndet att insekterna inuti sarkofagerna är välbevarade.
– Det är närmast unikt. Tidigare har man hittat själva sarkofagerna men eftersom skalbaggsmumierna är så små och sköra brukar de inte vara bevarade. Att de är det den här gången är fantastiskt, säger hon.
Offrades till solguden
Skalbaggarna – dyngbaggar – var en viktig symbol i det gamla Egypten. De mumifierades och offrades till solguden Khepri som stod för förvandling – något egyptierna såg som en potential för att kunna återfödas till nästa liv, berättar Johansson.
– Just dyngbaggar har väldigt speciella egenskaper. De rullar alltid en boll av dynga framför sig och egypterna såg bollen som en symbol för solen, alltså att skarabén knuffade solen, säger hon.
Dessutom lägger baggarna sina ägg i dyngbollen, vilket blev en symbol för att liv kan spira trots kaos och smuts.
Mumifieringen av lik skulle enligt egypterna bevara kroppen för livet efter döden. Mumifiering av djur användes i stället som offer, eller gåvor, till gudarna.
– Det handlar om en kult av den gud som respektive djur symboliserade.
Förutom skarabéer och katter omfattar fynden även två sarkofager med krokodilmumier, en kobrasarkofag och statyetter av lejon, en ko och en falk.
Ytterligare en förseglad krypta
Vid utgrävningen som genomfördes vid en av de berömda pyramiderna i Sakkara upptäcktes också en dörr till ytterligare en förseglad krypta. Därmed är den förhoppningsvis skonad från gravplundrare, enligt Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens högsta antikvitetsråd.
– Om den är orörd så förväntar vi oss att hitta gravägaren, mumien, gravgåvor, möbler, smycken, rester av mat och dryck. Förhoppningsvis hittar man också någon inskription så att man får veta vem som ligger där, säger Carolin Johansson.
Kryptan dateras till farao Userkafs tid under det egyptiska gamla riket, som varade mellan åren 2 500 och 2 350 före Kristus. Den kommer att öppnas inom de närmaste veckorna.
Sakkara användes som begravningsplats för invånare från de forna egyptiernas dåvarande huvudstad Memfis i över två tusen år.
(Filip Norman/TT)
(Elisa Amorelli/TT)