Nytt fokus i sökande efter försvunna flickan
Den försvunna 17-åriga flickan har ännu inte hittats. Men det görs en rad andra fynd i skogsområdena. Och polisen utesluter inte att man skulle kunna hitta saker som har anknytning till andra ouppklarade fall. Foto: Adam Ihse/TT-arkivbild


Letandet efter den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla fortsätter. Polis och frivilliga söker intensivt, från och med onsdagen med en något justerad strategi.

– Vi ändrar lite fokus. Vi har en hel del tips som vi behöver beta igenom, så det blir mestadels punktinsatser, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Under de tretton dagar som gått sedan den 17-åriga flickan försvann har det genomförts en massiv sökinsats i och omkring Uddevalla och i trakten av Ljungskile. Polis, militär och tusentals frivilliga har systematiskt, ofta i skallgångskedjor, genomsökt område efter område.

Ouppklarade fall

Flickan har inte hittats, men det görs en rad andra fynd i skogsområdena. Och polisen utesluter inte att man skulle kunna hitta saker som har anknytning till andra ouppklarade fall.

– Vi har två anmälda försvunna sedan tidigare, säger Thomas Fuxborg till TT.

Det handlar om två män som försvann från sina hem hösten 2008. Den ena bodde i Uddevalla och den andra i Ljungskile. Bägge männen hade anknytning till byggbranschen, hade stora skulder och var utsatta för hot.

Den ena mannen, som då var i 30-årsåldern, försvann från sitt hem i Uddevalla den 26 september 2008 under mystiska omständigheter. Hans plånbok låg kvar i bostaden och utanför stod hans bil med mobiltelefonen kvarlämnad.

Den andra mannen, som var tio år äldre, försvann den 13 oktober samma år från sitt hem i Ljungskile. Med stor sannolikhet fördes han bort mot sin vilja sedan några brutit sig in i hans hus efter att bland annat ha saboterat övervakningskamerorna. Mannen dödförklarades 2015.

De två männen var bekanta med varandra. Ingen av dem har återfunnits och fallen är fortfarande ouppklarade.

– Det är två som vi misstänker har blivit mördade. Och det är ju från det här området, säger Thomas Fuxborg.

Fynd i terrängen

Som alltid med den här typen av sökinsatser i terräng så vet man inte vad de sökande kan stöta på.

Patrick Cohen, som är insatsledare för Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) berättar att man under sökandet gjort en rad fynd i terrängen. Fynd som troligen inte har vare sig med den försvunna flickan eller med någon annan brottsutredning att göra.

– Vi har hittat rätt många plånböcker, körkort och bankkort. Sådana grejor som folk har tappat bort, säger han.

Dessutom har enstaka trasiga mobiler och surplattor påträffats. Fynden lämnas vidare till polisen som bedömer om något skulle kunna ha med nu pågående utredningar att göra. Och det som inte väcker intresse hamnar så småningom på polisens hittegodsavdelning.

(Jonas Dagson/TT)