17-åring försvunnen – ytterligare man gripen
Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen för en vecka sedan i Uddevalla. Hon har ännu inte hittats och under söndagsmorgonen återupptogs sökandet efter henne. Bilden är från den 19 november. Foto: Adam Ihse/TT


Ytterligare en man har gripits i fallet kring den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla.

Mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

Sedan tidigare är en 22-årig man häktad, misstänkt för mord.

Det var under eftermiddagen som åklagare anhöll mannen i Uddevalla.

– Förundersökningen har föranlett att en man har anhållits under eftermiddagen, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottslig, grovt brott. Mannen befinner sig i den tidigare häktade mannens närhet, säger polisens presstalesperson Anna Göransson till TT.

Han ska förhöras under kvällen och förordnas en försvarare. TT har sökt åklagaren som inte vill kommentera det nya gripandet.

Inte funnen

Den försvunna 17-åriga flickan är ännu inte funnen och ett intensivt sökande fortsätter.

Sökområdet har utökats till de norra delarna av Uddevalla. Polisen tar hjälp av bland annat sjöpolis, drönare, dykare och hundpatruller i sökandet efter flickan som nu varit försvunnen i över en vecka. Flera frivilliga deltar också i sökandet.

– Frivilligorganisationerna är fortsatt med, säger Göransson.

Organisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (Fikk) har deltagit i sökarbetet sedan i måndags med över 2 000 frivilliga. De som deltar förses med varm mat och dryck, uppger organisationen.

"Vi har även till vissa utvalda segment kört ut mat i kantiner för att supporta de patruller som är lite längre bort", säger Daniel Brodin, verksamhetschef vid Fikk, i ett pressmeddelande.

Ung man häktad

Polisen misstänker att flickan utsatts för brott och en 22-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord på 17-åringen.

TT: Hur länge kommer ni fortsätta att söka?

– Det där är ett beslut som kommer att få fattas, men där är vi inte nu. Vi kommer fortsätta att söka i dag och anträffas hon inte kommer vi fortsätta söka i morgon och även in i kommande veckan, säger Anna Göransson.

(TT)

Fakta

Detta har hänt

(TT)

Den 17-åriga flickan försvann från Uddevalla omkring den 14 november.

Polisen fick en anmälan om försvinnandet i söndags, den 17 november.

Vid lunchtid den 19 november inledde polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet, för att kunna få loss mer resurser till utredningen och sökinsatsen.

Ett par timmar senare meddelade polisen att man nu misstänker att flickan utsatts för brott och att det finns en misstänkt, en man i flickans närhet.

Den misstänkte, en 22-årig man, anhölls i sin frånvaro på förmiddagen den 19 november och greps omkring en timme senare.

Han häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

På söndagen anhölls ytterligare en man, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet".

Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Fikk har de senaste dagarna sökt efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten.

Under sökandet har flera fynd gjorts, bland annat av klädesplagg. Det har dock inte bekräftats att fynden har med försvinnandet att göra.