Under de senaste två åren har 97 nyanlända flyttat från andra kommuner till Filipstad. Försörjningsstödet har nästan tredubblats eftersom det är ont om jobb, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
800 personer tar i dag emot försörjningsstöd från kommunen med sina knappt 11 000 invånare. Det rör sig om både nyanlända och svenskar.
Enligt tv-kanalen är det många nyanlända som flyttar eller uppmanas att flytta från bostadsbristen i Stockholmsområdet till Filipstad. Många har kommit till Filipstad där det är brist på jobb som samtidigt frestar på kommunens svaga ekonomi.
Kommunalrådet Per Gruvberger (S) vill därför se ett regelverk där man på nationell nivå tar ansvar för de personer som behöver försörjningsstöd under etableringstiden. Detta för att inte kostnaderna ska läggas på den kommun där man väljer att bosätta sig den första tiden.
– Antingen får det vara via arbetsmarknadspolitiska åtgärder som är i en nivå så man kan försörja sig på dem under den tiden man går – eller så är det en förlängning av etableringstiden. Men som det fungerar nu när man i vissa Stockholmskommuner ser till att man mer eller mindre sparkar ut folk när etableringstiden är slut så blir det ganska orimligt, säger han till SVT.
Budgeten har på kort tid gått från 10 miljoner till nästan 28 miljoner. Det är svårt att bli självförsörjande eftersom det är ont om jobb i kommunen. En majoritet av de nyinflyttade kommer från Stockholms kranskommuner.
Åsa Andersson, verksamhetschef på Individ och Familjeomsorgen, IFO, i Filipstad, menar att det är ett systemfel när det finns ont om jobb och bostäder i Filipstad samtidigt som det finns jobb och ont om bostäder i Stockholmsområdet.
– Vi kan ju aldrig säga att man inte får flytta till Filipstad men däremot kan vi tala om hur det ser ut med en föreslagen lägenhet kanske eller med förbindelser, arbetsmarknad och liknande, säger hon till tv-kanalen.