Nya vanor förenklar livet
Nuförtiden lever många ett stressigt liv. Ta hellre bort än att lägga till saker i livet, och var närvarande i nuet för att skapa ett enklare liv. Foto: Sofia Drevemo


Nya rutiner och livsstilsförändringar för större glädje, närvaro och lätthet i ditt liv kan vara enklast att genomföra i semestertider. Välj gärna bland ett eller flera av dessa fem sätt för att skapa mer enkelhet i vardagslivet.

Att leva ett liv i enkelhet kan vara underbart, men till en början kan processen med att förenkla verka överväldigande. Med hjälp av nedanstående fem förslag kan du underlätta ditt liv på ett lätt och okomplicerat sätt.

Istället för att försöka förenkla hela ditt liv på en gång genom att rensa upp i all röra du har och skära ner ditt schema till bara meditation och att skriva på en roman – vad sägs om att istället bara börja med en sak?

Att förenkla en sak är genomförbart. Du behöver inte ta itu med allt idag, du har hela livet på dig att göra det.

Välj ett av nedanstående förslag och tillämpa något av det nu på en gång. Om det fungerar bra fortsätt då imorgon, eller prova ett av de andra förslagen. Försök att inte tänka på det som en syssla utan snarare som ett nytt roligt äventyr.

Gör en sak i taget
Nästa sak du väljer att göra, gör bara den. Lägg bort allt annat: lägg undan din telefon, stäng alla andra flikar på din dator och fokusera bara på uppgiften. När du till exempel läser den här artikeln, gör då ingenting annat förrän du har läst klart den. När du bestämmer dig för att kolla på sociala medier: kolla då en sak i taget, gör det fullt ut och var närvarande i nuet och det som sker. När du går en promenad, lyssna och titta då bara på det som finns runt omkring dig i detta ögonblick, ingenting annat.

Gör bara en sak i taget: bara diska, bara skriva, bara äta. Det här är så enkelt och går att börja med på en gång.

Använd pauser som minimeditationer
När du är klar med en sak, pausa då en stund istället för att rusa vidare till nästa sak. Ta vara på och njut av detta mellanrum som uppstår.

Lägg märke till hur du känner dig, vad som finns omkring dig, vad du just gjorde och vad din avsikt är med det som du nu ska ta itu med. När du ska ta dig någonstans, oavsett om det bara är till en annan del av kontoret eller en annan del av din stad, njut då helt och fullt av den tid det tar att göra detta, som om det vore lika viktigt som allt annat du gör. Skynda inte förbi det.

Släpp ett åtagande
Våra liv och agendor är så fulla eftersom vi säger ja till så mycket, och våra åtaganden blir allt fler med tiden. Du kan förenkla ditt liv genom att släppa ett åtagande. Vad kan du undvara som inte ger dig så mycket? Vad kan du istället få ut av dagen genom att säga att du helt enkelt inte har plats för detta i ditt liv? Öva dig på att säga nej med kärlek och tillit.

Var närvarande med någon
Välj någon som du är helt och fullt närvarande med när ni är tillsammans. Lägg bort din telefon, släpp allt annat du tänker på och var bara med den personen. Lyssna på den. Försök att se den fullt ut. Om du gör detta med en person varje dag, vilket är så enkelt att göra, så blir ditt liv bättre då du får djupare och bättre sociala relationer.

Städa ett utrymme
Hitta ett litet område på din arbetsyta eller i ditt hem och städa upp och rensa där. Bara så stort område som du orkar med. Till exempel ett utrymme på skrivbordet eller på köksbänken. Låt detta område bli den enkla, lyckliga och fridfulla oas som kommer att sprida sig som ringar på vattnet till resten av ditt liv.

Det här är fem små saker du kan göra oavsett vad du har på gång idag. Gör inte alla fem sakerna, utan välj bara en av dem.

Och njut av enkelheten som följer med detta.


Vill du läsa
 en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!