Endast bordsservering kommer från och med i morgon onsdag att tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer.
Det är innebörden av de nya restriktioner som nu införs för att minska smittspridningen i Sverige.
– Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
Folkhälsomyndighetens nya restriktioner riktar sig mot barer, krogar och restauranger och börjar gälla redan i morgon.
– De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
Ha en plan
Alla innehavare av restauranger, barer och kaféer måste riskminimera sin verksamhet:
– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.
TT: Finns det några restriktioner när det gäller storleken på de sällskap som går dit?
– Man får titta på lokalerna och de lokala förutsättningarna. Är det så att det är trånga lokaler kan man naturligtvis inte trycka in för många människor. I grunden handlar det om att det ska bli en distansering av gästerna på en restaurang.
TT: Vad rekommenderar ni när det gäller snabbmatsställen och så vidare?
– Det är samma sak överallt. Servering vid borden och sittande gäster.
Slår hårt
TT: Dans?
– Vi har inte särskilt reglerat danstillställningar, men i den mån man har sådan verksamhet och dessutom serverar mat är det bara tillåtet om gästerna i lokalen sitter och äter mat och dricker och då räknar vi med att dans på det viset försvinner.
Det finns ingen bedömning av hur många ställen som de nya restriktionerna berör, men det står klart att det rör sig om en redan hårt drabbad bransch.
– Det här är en kris som slår väldigt hårt mot det svenska samhället, både mot privatpersoner, mot löntagare och mot företag. Det här är en kris som vi behöver fortsätta att arbeta mot, både att bekämpa smittspridning och också se till att lindra de konsekvenser som blir, säger Lena Hallengren.
(TT)