loadingFolkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Nya restriktioner vid krogbesök

Epoch Times

Endast bordsservering kommer från och med i morgon onsdag att tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer.

Det är innebörden av de nya restriktioner som nu införs för att minska smittspridningen i Sverige.

– Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner riktar sig mot barer, krogar och restauranger och börjar gälla redan i morgon.

– De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Ha en plan

Alla innehavare av restauranger, barer och kaféer måste riskminimera sin verksamhet:

– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.

TT: Finns det några restriktioner när det gäller storleken på de sällskap som går dit?

– Man får titta på lokalerna och de lokala förutsättningarna. Är det så att det är trånga lokaler kan man naturligtvis inte trycka in för många människor. I grunden handlar det om att det ska bli en distansering av gästerna på en restaurang.

TT: Vad rekommenderar ni när det gäller snabbmatsställen och så vidare?

– Det är samma sak överallt. Servering vid borden och sittande gäster.

Slår hårt

TT: Dans?

– Vi har inte särskilt reglerat danstillställningar, men i den mån man har sådan verksamhet och dessutom serverar mat är det bara tillåtet om gästerna i lokalen sitter och äter mat och dricker och då räknar vi med att dans på det viset försvinner.

Det finns ingen bedömning av hur många ställen som de nya restriktionerna berör, men det står klart att det rör sig om en redan hårt drabbad bransch.

– Det här är en kris som slår väldigt hårt mot det svenska samhället, både mot privatpersoner, mot löntagare och mot företag. Det här är en kris som vi behöver fortsätta att arbeta mot, både att bekämpa smittspridning och också se till att lindra de konsekvenser som blir, säger Lena Hallengren.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFolkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes

Nya restriktioner vid krogbesök

Epoch Times

Endast bordsservering kommer från och med i morgon onsdag att tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer.

Det är innebörden av de nya restriktioner som nu införs för att minska smittspridningen i Sverige.

– Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner riktar sig mot barer, krogar och restauranger och börjar gälla redan i morgon.

– De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Ha en plan

Alla innehavare av restauranger, barer och kaféer måste riskminimera sin verksamhet:

– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.

TT: Finns det några restriktioner när det gäller storleken på de sällskap som går dit?

– Man får titta på lokalerna och de lokala förutsättningarna. Är det så att det är trånga lokaler kan man naturligtvis inte trycka in för många människor. I grunden handlar det om att det ska bli en distansering av gästerna på en restaurang.

TT: Vad rekommenderar ni när det gäller snabbmatsställen och så vidare?

– Det är samma sak överallt. Servering vid borden och sittande gäster.

Slår hårt

TT: Dans?

– Vi har inte särskilt reglerat danstillställningar, men i den mån man har sådan verksamhet och dessutom serverar mat är det bara tillåtet om gästerna i lokalen sitter och äter mat och dricker och då räknar vi med att dans på det viset försvinner.

Det finns ingen bedömning av hur många ställen som de nya restriktionerna berör, men det står klart att det rör sig om en redan hårt drabbad bransch.

– Det här är en kris som slår väldigt hårt mot det svenska samhället, både mot privatpersoner, mot löntagare och mot företag. Det här är en kris som vi behöver fortsätta att arbeta mot, både att bekämpa smittspridning och också se till att lindra de konsekvenser som blir, säger Lena Hallengren.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024