Nya protester på flygplatsen i Hongkong
Tusentals demonstranter tog sig in i huvudterminalen vid Hongkongs internationella flygplats på måndagen. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Hongkongs ledare Carrie Lam säger att hon är oroad över att protesterna i Hongkong den senaste veckan har nått en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

Hundratals människor samlas än en gång på flygplatsen för att fortsätta protesterna.

– Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo. Det kommer att kasta Hongkong in i en mycket oroande och farlig situation, sade hon under en presskonferens.

Hon pressades av journalister, som flera gånger avbröt henne, men duckade frågor om hon var trängd av Peking eller om hon fullt ut kunde skrota det pausade lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hon försvarade också polisens insatser och sade att polisen stod inför extremt svåra omständigheter.

– Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den tryckas ut i en avgrund, sade hon.

Flygtrafiken i gång

Flygtrafiken ställdes på måndagen abrupt in på en av världens mest trafikerade flygplatser när den protest som pågått på flygplatsen sedan i fredags plötsligt svällde. Ilskan över polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester fick allt fler att ansluta sig och tusentals demonstranter samlades i lokalerna.

Under tisdagen kom trafiken i gång igen vid Hongkongs flygplats, även om bland annat Cathay Pacific fortfarande på morgonen listade fler än 200 flyg som inställda.

Protesterna fortsätter

På tisdagen samlas hundratals demonstranter än en gång på flygplatsen. Bara några få demonstranter hade stannat kvar hela natten.

Samtidigt försöker flygpassagerare komma iväg med ombokade och försenade flyg.

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit. Bland annat kräver de att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

(TT-AFP-Reuters)