Sverige har fått en ny spindelart. I augusti upptäcktes den i Sverige tidigare okända säckspindeln Clubiona juvenis på Landsort.
– Jag satt och tittade på den och då gick pulsen upp, säger biologen Raul Vicente.
Raul Vicente var på ön Landsort, Stockholms skärgårds sydligaste utpost, för att studera flyttfåglar och även ägna sig åt en del spindelletande när han snubblade över den nya upptäckten. Främst letade han efter två sällan påträffade spindlar, en kustkullspindel och indiansträckspindel, som gillar att hålla till i vassbälten.
I ett håvtag fångade han upp ett litet djur som aldrig tidigare skådats i Sverige, vilket han själv skrivit om i SLU:s Artdatabanken , nämligen säckspindeln Clubiona juvenis.
– Först satt jag där med spindeln och reagerade på att den såg lite märklig ut. Jag hade några aningar om att den kunde vara intressant. Men när jag sedan satt med mikroskopet och kollade på den, det var då pulsen gick upp, säger Raul Vicente.
Flög till Sverige
Paren han fick upp var halmgula i färgen med mörka käkar. En av individerna i håven var en hane. Noterbart med Clubiona juvenis är att pedipalperna, parningsorganet, sitter vid ansiktet som små boxningshandskar. Sverige har 22 arter säckspindlar, varav många kan skiljas bäst åt just genom att undersöka parningsorganen.
Arten har nog funnits i Sverige ett litet tag men inte upptäckts, tror han. Den är känd från Baltikum och Finland och finns i hela centrala Europa och har sannolikt tagit sig till Sverige genom att flyga. När spindlarna kläcks ur äggen är de mycket små och när de spinner en tråd kan de fångas med vinden, bäras upp i luften och färdas långa sträckor.
Dröm för biolog
Troligen har tillräckligt många landat i den svenska skärgården för att bilda en population och nu lär inte spindelarten dö ut.
– Jag var där förra helgen och då hittade vi fler. Populationen är säkert spridd längs kusten, säger Raul Vicente.
Att den skulle tränga ut någon annan art är inte sannolikt.
– Nej, den fyller samma nisch som många andra spindlar i den familjen och den verkar inte vara något problem någon annanstans i Europa.
Att upptäcka en ny art för Sverige är lite av en dröm för en biolog, säger han.
– Man har väl hela tiden den tanken i bakhuvudet att kanske en dag hitta en art som är ny för Sverige. Det är inte det som är målet, men när det väl händer så känns det overkligt.
(Niklas Svahn/TT)