Den uppmärksammade friande domen mot fem män som var åtalade för en gruppvåldtäkt i Fittja kommer att prövas i hovrätten. Den målsägande ska själv driva fallet vidare, meddelar hennes advokat.
Både kvinnan och åklagaren valde kort efter den friande domen i december förra året att överklaga. Men åklagare Markus Hankkio meddelade i maj att han drar tillbaka sin överklagan eftersom han bedömde att det inte fanns tillräckligt stark bevisning för att ändra tingsrättens dom.
Den målsägande kvinnan har nu valt att själv driva ärendet mot de fem åtalade männen i hovrätten, trots att det innebär en viss risk för henne själv.
"Min klient har bestämt att hon vill driva målet i hovrätten utan åklagare. Vi är medvetna om att det kommer bli en rejäl uppförsbacke och att det kommer bli ett svårt mål, men å andra sidan är majoriteten av våldtäkter svåra," skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT.
Hon skriver också att hon kommer åberopa ny bevisning.
Men det är en risk för kvinnan att själv driva målet eftersom hon då kan bli skyldig att betala rättegångskostnader om hon skulle förlora.
"Finns det risker för att hon får stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Hon har svenska folket med sig som visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för", skriver Elisabeth Massi Fritz.
(Cajsa Collin/TT)
Fakta: Fittjafallet
I augusti 2016 befann sig en kvinna i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm för att köpa narkotika till en vän. Hon följde där med en man till ett trapphus i närheten av Fittja centrum. Där säger hon sig ha våldtagits av flera män samt blivit misshandlad under flera timmars tid.
I november året efter åtalades fem män, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. De tre förstnämnda har erkänt att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.
I december friades samtliga män av Södertörns tingsrätt, då bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Samtidigt riktade rätten skarp kritik mot polisutredningen, bland annat då kvinnans utpekanden av gärningsmän inte säkrats och hennes första uppgifter om var brottsplatsen var belägen inte kontrollerades. Först cirka tio månader senare, när de misstänkta i polisförhör berättar om en annan plats, görs en brottsplatsundersökning där.
Domen överklagas av både målsägande och åklagare men i maj 2018 beslutade åklagare Markus Hankkio sig för att dra tillbaka sin överklagan eftersom han menade att bevisen inte räckte för att ändra tingsrättens dom.
Fallet har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet, och det har hållits flera manifestationer till stöd för kvinnan.
(TT)