En ny myndighet för psykologiskt försvar bör inrättas, föreslår en statlig utredning. Uppgiften blir att leda och samordna Sveriges psykologiska förvar. Myndigheten ska ha nära samarbete med försvarsunderrättelsemyndigheterna och få rätt till signalspaning.
Myndighetens uppgift blir att stödja, stärka och samordna samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret. Det ska ske genom att identifiera, analysera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige eller svenska intressen.
Myndigheten ska också stödja medieföretag vad gäller att identifiera, analysera och möta otillbörlig informationspåverkan.
Ändamålet med det psykologiska försvaret bör vara att värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende, säger utredaren Anders Danielsson.
Skapa splittring
Dessa värden är föremål för otillbörlig påverkan från främmande makt i syfte att skapa splittring. Det kan leda till lägre förtroende för demokratin och lägre valdeltagande, säger han.
Sverige utsätts i dag för angrepp av olika slag, till exempel cyberangrepp och påverkansoperationer riktade mot svenska myndigheter, förtroendevalda, organisationer, företag, redaktioner, journalister, forskare, tjänstemän och debattörer, enligt utredaren.
Informationspåverkan i form av till exempel desinformation, ryktesspridning och annan spridning av vilseledande information är väsentliga beståndsdelar i detta och utgör därför ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande, framhåller Danielsson.
Ingen beslutanderätt
Utredningen föreslår även att det inom myndigheten inrättas ett nationellt centrum för psykologiskt försvar med ansvar för arbetet mot otillbörlig informationspåverkan.
Däremot ska den nya myndigheten inte överta andra myndigheter och aktörers ansvar för att skydda sin egen verksamhet utan ansvarsprincipen ska fortsatt gälla. Myndigheten får heller inte någon beslutanderätt över andra myndigheter men bör få en samlande roll.
Myndigheten ska i fred, vid höjd beredskap och i krig stödja, stärka, samordna och utveckla samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret.
Otillbörlig påverkan
Detta ska ske genom att tidigt identifiera otillbörlig informationspåverkan och antagonistiska aktörers verksamhet.
TT: Hur ska otillbörliga informationskampanjer bemötas?
Det kan gränsa till brottslighet och då är det en fråga för säkerhetspolisen och polisen. Men många gånger är det inte brottsligt och då får det hanteras med de demokratiska medel vi har. Det kan handla om diplomatiska kontakter eller motberättelser. Ytterst handlar det om att man ska få en annan bild än den som motståndaren vill förmedla, säger Anders Danielsson.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar utredningen, som han beskriver som viktig och gedigen. Regeringen siktar nu på att den nya myndigheten ska kunna inrättas 2022.