• Depression tillhör de stora folksjukdomarna och drabbar människor i alla åldrar. Risken att insjukna i en depression är cirka 36 procent för kvinnor och 23 procent för män.
• Symtomen för depression är bland annat nedstämdhet, sömnstörning, brist på energi, koncentrationssvårigheter, pessimistiska tankar och döds- eller suicidtankar. Depression kännetecknas av att vara episodisk där den depressiva episoden varar i minst två veckor och ofta är återkommande. Den varar vanligen i 3–12 månader.
• Majoriteten av depressioner går över inom 3–6 månader och de flesta drabbas inte av flera episoder enligt befolkningsundersökningar.
• Standardbehandling är psykologisk behandling och eller behandling med antidepressiva läkemedel, oftast SSRI-preparat exempelvis Citalopram, Escitalopram, Paroxetin, Sertralin, och Fluoxetin. Även SNRIpreparat och tricykliska antidepressiva läkemedel kan användas, men de ger ofta fler biverkningar. Vid svårare tillstånd är också elektrokonvulsiv behandling (ECT) standardbehandling.
• Antidepressiva läkemedel är ett av förstahandsalternativen vid behandling av medelsvår till svår depression och är också ett alternativ vid lindriga depressiva tillstånd där man bedömt att det finns anledning till läkemedelsbehandling
• Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skriver i sina rekommendationer gällande antidepressiva läkemedel att det förekommer biverkningar och utsättningssymptom som kan vara allvarliga och att man noggrant ska beakta dessa. Utsättningen av läkemedlet ska dessutom göras gradvis och mycket långsamt över flera veckor eller månader för att minimera symtomen.
KÄLLA: SOCIALSTYRELSEN, LÄKEMEDELSVERKET