Nu kan du köpa andelar – i bin
Honungsproduktion pågår i Sillaröd på skånska Österlen. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT


Sugen på att vara med och producera honung - utan att behöva ta ansvaret för en hel bikupa?

Fenomenet andelsodling har letat sig till honungsbranschen och några av landets biodlare har hakat på.

– Den största fördelen för oss, förutom att vi får träffa våra kunder, är likviditetsmässig, säger yrkesbiodlaren Lina Norsell som driver företaget tillsammans med sin mor.

Sommaren är hektisk, det är då skördearbetet sker. Varje år producerar företaget flera ton honung, men det dröjer ofta innan pengarna kommer in, förklarar Lina Norsell.

En ojämn tillvaro, om man ser till kassaflödet.

– Men med andelsbiodling förköper kunderna sin honung på vintern när vi kanske inte har så många andra intäkter. Det blir lite mer jämt året runt.

Ute i fårhagen i Sillaröd på Österlen surrar hundratals bin runt kuporna. I varje kupa finns tusentals bin – ända upp till 80 000 bin - som just nu producerar honung med en touch av den vitklöver som frodigt växer i hagen.

Honungen ägs gemensamt – de tio kuporna som står i Sillaröd rymmer just nu totalt 80 andelar som yrkesbiodlaren Lina Norsell för andra året i rad har sålt till privata konsumenter.

– Vi stoppade vid 80 andelar för vi känner att det att viktigt att ta hand om och kunna bemöta alla personligt, säger Lina och förklarar att intresset bland konsumenterna varit stort.

Honung och lektion

På företagets hemsida står också att årets andelar tagit slut.

– Många vill köpa andelar, men just nu säger jag att de får vänta till september då vi släpper de nya andelarna inför nästa år.

Att köpa andel i en biodling innebär att köparen garanteras en viss mängd lokalproducerad honung efter säsongen – Lina Norsells kunder är lovade två kilo. I köpet ingår pedagogiska träffar med både skördeavsmakning och undervisning i form av "bisafari" för både barn och vuxna.

Ute i fårhagen står bikupor som konsumenter köpt andelar av. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

– När vi har träff med andelsägarna går vi hit och öppnar en kupa så tar vi en ram med tillbaka så alla får smaka på färsk honung, säger hon.

TT: Man får en lektion helt enkelt?

– Ja, och information. Som andelsägare kan det vara första steget att skaffa egen bikupa så det är många frågor om hur man gör.

En bra början

Exakt hur många av landets biodlare som säljer andelar i sina kupor är det ingen som vet. Både Sveriges biodlares riksförbund och Biodlingsföretagarna saknar siffror, liksom intresseorganisationen Svenska bin. Men enligt Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare på Svenska bin, så blir fenomenet andelsbiodling allt vanligare.

– Vi har några medlemmar som driver sitt företag så. Om vi går vi tillbaka fem år så var det ganska ovanligt, men nu är det ett hyfsat vanligt sätt att driva sitt företag på. Och ett bra sätt att gardera sig, för precis som med annan odling går säsongen upp och ner, säger hon till TT.

Lina Norsell lyfter av locket till en av bikuporna i fårhagen. Bina klättrar runt på den vita vaxbeläggningen. Undertill skymtar gyllengul honung.

Snart skördeklart, konstaterar hon. Det ser enkelt ut att få fram honung. Men att ta hand om bin kräver kunskap, säger Lina Norsell.

– Man ska alltid gå en kurs innan man skaffar bin. Andelsbiodling kan vara en bra början.

(Anna Karolina Eriksson/TT)