Norska ministern vill att Ygeman städar upp sitt eget land
Energiminister Anders Ygeman (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Norges statsminister Erna Solberg har sagt att svenska nynazister organiserar sig i de nordiska länderna. Därefter har Anders Ygeman attackerat den norska regeringen för att man samarbetar med Fremskrittspartiet. Nu får han hård kritik från både Norge och Sverige. Den norska ministern Sylvi Listhaug säger att hon inte tänker ta några råd från honom, skriver Aftonbladet.

Det var efter det misstänkta terrordådet mot en moské i Bærum som Solberg sade att svenska nynazister är aktiva i Norge.

”Se sig själv i spegeln”

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, är det mycket svenska som hörs. Deras nynazister försöker organisera sig i grannländerna, sade hon i en presskonferens, enligt Aftonposten.

På Twitter har energiminister Anders Ygeman (S) attackerat henne och skrivit att hon bör se sig själv i spegeln. Detta efter att hon utnämnt Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet till äldre- och folkhälsominister.

"Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug (sic!) till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen", skriver han.

Han ser hennes parti som ett högpopulistiskt parti som har bidragit till den framväxande högerextremismen. Samtidigt anser han att terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik radikaliserades när han var engagerad i Fremskrittspartiet, enligt Aftonbladet.

”Städa upp sitt eget land”

Men Listhaug delar inte den bilden och anser inte att partiet har ansvar för den framväxande högerextremismen, bland annat då Breivik lämnade partiet flera år innan han begick massmordet i Norge 2011.

– Jag rekommenderar Ygeman att städa upp sitt eget land innan han undervisar Norge, säger hon till tidningen.

Vidare säger hon att hon inte tar några råd från Sverige som Listhaug menar har en större nynazistisk miljö än Norge. Listhaug säger också att man inte heller tar råd från honom ”eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser”. Hon menar att det är dags ”att svenska politiker stoppar det svenska tillståndet och får tillbaka lag och ordning”.

Även från svenskt håll får den svenska energiministern kritik. Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor skriver på Twitter att han har uttryckt sig ”plumpt och pinsamt”.

Terrorexperten Magnus Ranstorp skriver på Twitter att han tycker Ygemans uttalande ”håller låg nivå” och att ”Sverige har lika stor miljö av högerextremister som alla de nordiska länderna tillsammans”.

”Extra pikant för @Ygeman är att Socialdemokraterna aldrig missat möjligheten att varna för högerextremism. Men när Norges borgerliga statsminister lyfter frågan om samarbete, passar det tydligen inte”, twittrar Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Jimmie Åkesson: ”Pinsamt!”

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, skriver på Facebook att Ygeman har lyckats ”skämma ut både sig själv, sin regering och hela vårt land”, och fortsätter:

”Genom att i decennier lägga locket på i invandringsdebatten har det svenska etablissemanget, med en verklighetsfrånvänd socialdemokrati i spetsen, skapat grogrund för extremism.”

Han menar att regeringen borde se sin egen skuld i detta i stället för att peka finger åt Norge som han anser har ”tagit en mer ansvarsfull politisk riktning. Pinsamt!”

Ygeman förklarar sig i TV4:s ”Efter fem” då han ”tycker att man ska föra en diskussion om de olika uttalanden som Fremskrittspartiets statsråd i Norge har gett uttryck för, där man varnar för en smygislamisering av Norge, där man kallar till korståg mot islam”.

Han menar också ”det vore bra om Erna Solberg tog tag i det och inte bara sneglade över landsgränsen på flera år gamla händelser”. Samtidigt påpekar han att han står fast vid kritiken av Solbergs utnämning av Sylvi Listhaug.

På frågan vad det är den norska statsministern antyder när man bland nynazister i Norge säger att man talar svenska säger han:

– Som jag tolkade det så var det ett sätt att skjuta över skulden, men när jag har fått det förklarat för mig i efterhand så säger de att det är på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, säger Ygeman till tv-kanalen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.