Norge rasar mot Bildts tweet
En tweet från Carl Bildt har väckt starka reaktioner i Norge. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Sverige hade bättre försvar än Norge under kriget, och om Hitler beslutat att invadera Sverige hade det blivit en kamp, skriver Carl Bildt i en tweet som väckt ont blod. "Med all respekt: Håll käft", svarar en norsk journalist.

Det var på fredagen, tillika årsdagen för Tysklands invasion av Norge och Danmark, som tidigare statsminister Carl Bildt (M) skrev en rad inlägg på Twitter. I ett av dem medger han att Sveriges försvar inte var lysande under kriget, men att det åtminstone var starkare än Norges och särskilt starkare än Danmarks. Hade Hitler beslutat att invadera Sverige hade det blivit en kamp, skriver Bildt.

Tweeten har fått tusentals reaktioner och Bildts twittrande har också plockats upp av norska nyhetssajter.

Flera anser att han antyder att Norge inte gjorde något motstånd. Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiets första vice ordförande, säger till Verdens Gang att om alla hade gjort som Sverige så hade Hitler vunnit kriget.

Hon pekar på att Sverige lät Tyskland transportera både vapen och soldater genom landet, som sedan användes till att ockupera Norge och Danmark. Något som också återkommer i flera av kommentarerna på Twitter.

"Respektlöst"

– Det är så otroligt respektlöst på en dag som är ganska mörk i både norsk och dansk historia, säger Rødt-politikern Mímir Kristjánsson till NRK, och tillägger att uttalandet är ett utslag av "svensk självgodhet".

– Det kanske är det enda VM där Sverige alltid vinner – tron att man är bäst i världen i allt, säger Kristjánsson.

Den norska NRK-journalisten Jenny Dahl Bakken skräder inte orden i sitt svar till Bildt: "Med all respekt: Håll käft", twittrar hon och påminner om att över 10 000 norrmän dödades i kriget.

"Inte fel"

Tom Kristiansen, professor i historia vid Tromsö universitet, säger till NRK att Bildt dock inte har fel i sak:

– Det svenska försvaret var klart starkare än det norska och danska – kanske särskilt armén och flygvapnet, säger han men tillägger att Norge ändå höll ut 62 dagar mot den tyska invasionen – längre än både Danmark, Belgien, Nederländerna och Polen.

Kristiansen anser dock att även om Bildt inte har fel så är uttalandet "opassande" och dåligt tajmat.

– Ta också hänsyn till att många norrmän beskyller Sverige för att ha fört en tyskvänlig politik under krigets första år.

Bildt säger i ett sms att han har blivit missförstådd och att han inte vill beklaga tweeten.

(TT-NTB)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.