Norge inför sanktioner mot Kina
Kinas utrikesminister Wang Yi hälsar på Norges statsminister Erna Solberg under ett besök i Oslo den 27 augusti 2020. Foto: Heiko/NTB Scanpix/AFP via Getty Images


Norge sluter upp bakom EU och inför sanktioner mot Kina på grund av förtrycket mot uigurerna i Xinjiangregionen, rapporterar Klassekampen.

”Vi har informerat EU om att vi stöder listorna på 11 personer och fyra företag som EU publicerade den 22 mars, efter att vi fått den vanliga formella inbjudan från EU att gå med”, skriver talespersonen för norska utrikesdepartementet, Siri R. Svendsen, till tidningen.

Tidigare har också Kanada, Storbritannien och USA infört sanktioner mot Kina på grund av förtrycket mot uigurerna.

Samtidigt har Kina riktat nya sanktioner mot de tre länderna såväl som svensken Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet som svar på åtgärden.

Enligt FN och människorättsorganisationer har omkring en miljon uigurer satts i arbets- eller korrigeringsläger i Xinjiang.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.