Nordkorea och USA planerar möte i Finland
USA:s och Nordkoreas flaggor.


USA och Nordkorea planerar ett inofficiellt möte i Helsingfors den 19 april. Enligt finska utrikesministeriet ska mötet inte handla om det planerade toppmötet mellan länderna, utan ge möjlighet att diskutera känsliga frågor.

På söndag reser det nordkoreanska utrikesministeriets vice generalchef för Nordamerikanska affärer Choe Kang-Il till Finland för att diskutera det kommande mötet med USA:s förre ambassadör i Sydkorea, Kathleen Stephens, skriver Yle. Enligt Hufvudstadsbladet kommer mötet att äga rum på japanska ambassaden i Helsingfors.

Finsk media skriver att det rör sig om ett inofficiellt möte. Relationen mellan länderna har urartat det senaste året, och mötet ska ge möjlighet att diskutera känsliga frågor, exempelvis kärnvapennedrustning och fängslade amerikaner i Nordkorea.

Sedan flera månader tillbaka har Nordkorea fört hemliga samtal med USA om de fängslade amerikanerna i Nordkorea. Fångarna har ofta utnyttjats som gisslan för att påverka olika beslut, och förra året beslutade Trump att vanliga amerikanska medborgare inte får besöka Nordkorea. Två av de amerikanska fångarna har anklagats för omstörtande verksamhet. En annan har dömts till tio års straffarbete för spionage. Enligt Yle har Nordkorea och USA på sistone diskuterat frigivning av de tre amerikanerna.

Om mötet i Helsingfors i april blir av är det första gången som representanter från de båda länderna träffas efter att USA:s president Donald Trump för lite mer än en vecka sedan gick med på att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump planerar att träffas på ett toppmöte i maj. Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images

Än så länge har inte media i Nordkorea uppmärksammat det kommande toppmötet, och inte heller har landet sänt någon officiell inbjudan till Trump.

Nordkoreas FN-ambassadör i New York, Pak Song-Il, sade förra veckan att det är modigt av Kim Jong-Il att fatta beslut om att träffa Trump utan förhandsvillkor. Han är den enda nordkoreanen som kommenterat toppmötet hittills.

Mötet den 19 april kommer dock inte att handla om det planerade toppmötet, meddelade det finska utrikesministeriet. Finland har emellertid ombetts att arrangera en ”akademisk träff”.

– Finland har under årens lopp visat att landet är ett bra ställe för att ordna en här typen av möten, säger utrikesministeriets avdelningschef Kimmo Lähdevirta till Yle.