Dubbla priset för mjöl och tre gånger dyrare ris än före kriget. Det finns mat i Jemens butiker – men saknas pengar att köpa den för. 14 miljoner människor riskerar svält, varnar FN.
– Föräldrar ser sina barn balansera på gränsen till döden, säger en hjälparbetare i Sanaa.
Säckar med ris och högar med okra fyller marknaderna i Jemen. I butikshyllorna finns mat. Men utanför står kunderna och tittar in.
– Vi har inte råd att handla. Priserna har gått upp alldeles för mycket, de har mer än fördubblats sedan kriget började, säger en kvinna i Sanaa, som TT når över telefon.
Kvinnan, som vill vara anonym, är oroad. Läget har förvärrats avsevärt bara de senaste månaderna.
Ekonomisk krigsföring
Vid sidan av de blodiga striderna pågår ett annat krig i Jemen: det ekonomiska. Konflikten intensifierades 2015 då Saudiarabien klev in på spelplanen. Sedan dess har den saudiskledda militäralliansen, som stödjer regeringen, och Huthirebellerna, som anses få stöd av Iran, inte bara angripit varandra i attacker. De sätter även käppar i hjulet för ekonomin.
Alliansen har infört importrestriktioner och blockader. Löneutbetalningar till en miljon offentliganställda har stoppats. Huthirebellerna har i sin tur intagit hamnstaden al-Hudaydah, avgörande för Jemen som är beroende av import för att föda befolkningen. Belägringen har resulterat i strider som blockerat införsel av såväl livsmedel som humanitär hjälp.
Kombinationen med en allmänt krisande ekonomi och snabb inflation har resulterat i att hungern i Jemen är värre än någonsin tidigare.
– Det är vi civila som är förlorarna, säger kvinnan i Sanaa, som beskriver en befolkning som tappat hoppet och där den psykiska ohälsan ökar för varje dag.
Barn dör av svält
I början av 2015 kostade ett kilo ris omkring 200 jemenitiska rial (7 kronor) i en storstad som Sanaa. Nu ligger priset på uppemot 500 rial (18 kronor), enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. På vissa håll har priserna till och med trefaldigats.
För andra basvaror, som vetemjöl och socker, ser utvecklingen liknande ut. Priset för en matkorg som ska täcka basbehovet för en familj under en månad har ökat med 121 procent.
– Familjerna har försökt att ta sig runt på lån, men nu har vi kommit till en punkt där de svälter i tystnad utan att kunna göra någonting, säger Sukaina Sharafuddin, kommunikationsansvarig för Rädda barnen i Sanaa.
– Föräldrar ser sina barn balansera på gränsen till döden och har inte ens råd eller möjlighet att ta dem till sjukhus.
400 000 barn under fem år lider av så pass allvarlig undernäring att läget beskrivs som akut, enligt FN:s barnfond Unicef. Siffran riskerar att stiga kraftigt de kommande månaderna samtidigt som sjukhus stänger för att priserna på medicin skjuter i höjden.
14 miljoner riskerar svält
Att priserna har gått upp i landet beror också på att den jemenitiska valutan minskat kraftigt i värde under de senaste åren, en konsekvens av frågetecken kring vem som kontrollerar centralbanken och av att Saudiarabien pumpat in kontanter. Det har gjort det dyrare att importera.
Valutatappet, som har eskalerat de senaste månaderna, har samtidigt gjort att människors små besparingar inte längre är värda något. Sedan i somras har Jemen fallit allt snabbare mot ekonomisk kollaps. Nyligen varnade FN för att antalet människor i riskzonen för svält har ökat från tidigare uppskattningar på 11 miljoner till 14 miljoner. Av dem är minst hälften barn, beräknar Rädda barnen.
– Vi står vid randen av världens värsta svältkatastrof, säger Alan Frisk, organisationens biträdande humanitära chef i Sverige.
(Moa Kärnstrand/TT)