Naturligare liv: Koppla ner – Att begränsa skärmtiden och sociala medier


Juli månad är äntligen här, vilket ofta är synonymt med sommar och semestertider. Så himla härligt! Nu har det blivit dags för att koppla av (ner) ordentligt. Semester handlar ju om just vila och avkoppling, och vad passar väl bättre då, än att begränsa tiden vi spenderar framför olika skärmar och på sociala medier?

Personligen har jag en form av hatkärlek till smartphones och sociala medier. De kan verkligen vara fantastiska verktyg på många sätt, och underlätta diverse saker i vardagen. Men, de har också visat sig ha många negativa effekter. Exempelvis har studier visat att vi känner oss mer ensamma, isolerade och otillräckliga, ju mer tid vi spenderar på sociala medier.

Långt bort från vardagens stress, stadens brus och närmsta telefonmast. Foto: Sandra Junhammar

Smartphones har bevisat negativ inverkan på vår koncentrationsförmåga och gör att vi känner oss stressade. Dessutom har vi de sociala bitarna och det faktum att många av apparna avsiktligt är designade för att göra oss beroende. Visste du att dopamin-nivåerna (som aktiverar hjärnans belöningssytem) i princip påverkas lika starkt av våra smartphones, som av kokain? Det är skrämmande tycker jag.

Foto: Sandra Junhammar

Nedanstående två videoklipp förklarar mer om hur just smartphones och sociala medier påverkar oss. De är båda otroligt tankeväckande, och jag kan inte nog rekommendera er att se dem.

Under juli månad tänkte jag faktiskt ta en paus från sociala medier helt och hållet. Jag kommer fortsätta skriva här på bloggen, men inte använda varken facebook, instagram eller liknande medier överhuvudtaget.

Förhoppningen är att bryta mitt beroende (som förmodligen inte är värre än den genomsnittlige svenskens) samt att få en mer sund distans och inställning till just sociala medier. Dessutom tänkte jag vara extra noggrann med min skärmtid. Ni som vill hänger såklart på!

Foto: Sandra Junhammar

Faktum är att jag redan smygstartat månaden, eftersom jag och min man var iväg och vandrade i Tivedens nationalpark nu i helgen. Det fanns i princip ingen täckning där överhuvudtaget, så jag kunde inte använda telefonen alls under dessa dagar. I ärlighetens namn var det lite jobbigt, men samtidigt otroligt skönt!

Foto: Sandra Junhammar

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av några olika idéer och tips för er som är sugna på att haka på. Var och en väljer såklart sin egen nivå!

5 mer eller mindre drastiska tips, för att minska smartphone-beroendet

– Undvik sociala medier helt och hållet, alt. kolla dem en gång om dagen (obs! kräver enorm självdisciplin).

– Stäng av notiserna till sociala medier (eller helst till alla appar). Den modige kanske rent av tillfälligt avinstallerar dessa appar.

– Träna på att inte ständigt ha telefonen nära till hands, och undvik att ta fram den så fort det uppstår en paus.

– Använd gärna en gammal knapptelefon under denna månad om du har tillgång till det, på så sätt kan du fortfarande ringa och ta emot sms, men får ett skönt avbrott från allt det andra.

– Ett annat alternativ kan vara att stänga av internetuppkopplingen på sin smartphone.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen