Genom att göra egen havremjölk kan man spara tusenlappar på ett år. Dessutom tar det mig bara en halvtimme att göra 6 liter mjölk. Av havregrynsmassan som blir över när man silar mjölken, bakar jag ett fröknäcke som är riktigt gott! Här kommer recepten.
Den ekologiska havremjölken kostar ca 17 kr/liter. När jag gör den själv kostar den (fortfarande ekologisk) ca 3 kr/liter. Går det åt en liter om dagen så sparar man ca 14 kr om dagen på att göra mjölken själv, vilket på ett år blir lite drygt 5000 kr. Det är ju inte jättemycket pengar, men har man ett gäng sådana poster blir det snabbt mycket pengar. Och på tio år blir det ju dryga 50 000 kr… Dessutom tar det mig bara en halvtimme att göra 6 liter mjölk. (Man kommer in i det här tänket när man är intresserad av simple living, hihi)
Av havregrynsmassan som blir över när man silar mjölken, bakar jag ett fröknäcke som är riktigt gott! Om jag gör 6 liter mjölk går det nämligen åt ca 1,2 liter havregryn och det känns lite onödigt att bara slänga det… (Både för ekonomin och miljön)
Innan jag delar med mig av receptet på havremjölken, vill jag allra först bara skriva att jag är medveten om att svenska mjölkbönder har det kämpigt och att korna håller våra landskap öppna. Men personligen mår jag bättre av att utesluta mejeriprodukter och har därför ersatt den vanliga mjölken med havremjölk/havredryck. Jag vill också vara tydlig med att jag inte dömer någon, det är upp till var och en vad de vill äta eller dricka.
Men nu till havremjölken! Ärligt talat tyckte jag inte att det var speciellt gott första gången jag smakade det, haha – men nu gillar jag det verkligen! Visste du att våra smaklökar kan behöva vänja sig vid nya smaker? Det kan ta mellan 10 och 15 gånger innan vi verkligen kan säga om vi tycker något är gott eller inte. Så var det med havremjölken för mig!
Så gör du egen havremjölk
För ca 1,5 liter mjölk behöver du
3 dl havregyn
15 dl vatten
1-2 nypor salt
ev. 3 msk neutral olja (kan uteslutas, jag kör utan)
Mixa samtliga ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Häll över i en silduk, typ en sådan man har när man gör saft. (Silduk och ställning finns bland annat att köpa i välsorterade mataffärer och på nätet.) Efter en liten stund kladdar silduken lätt igen, rör runt med en sked för att påskynda silnings-processen. På slutet brukar jag försiktigt även krama ut den sista mjölken ur silduken med havregrynsmassa för hand.
Häll upp den silade mjölken på väl rengjorda flaskor med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Hållbarheten på mjölken beror mycket på hur rena flaskorna och övrig utrustning är, samt hur ren man är om händerna så klart. Men jag lovar att ni känner på lukt och smak om den börjar bli dålig! (Luktar den inte illa och smakar okej, så är den också okej.)
Kom ihåg att skaka flaskan ordentligt före servering!
Fröknäcke
Av havregrynsmassan som blir över när jag silat mjölken, bakar jag ett fröknäcke som är riktigt gott! Nedan följer receptet.
Ingredienser
Havregrynsmassa från 6 liter havremjölk
1/2 dl chiafrön
1/2 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl solroskärnor
1 dl grovmalt rågmjöl
1/2 tsk salt
2 msk olja (tex oliv eller raps)
Gör såhär
Blanda samtliga ingredienser, utom rågmjölet, till en slät massa. Häll därefter i rågmjölet och blanda ordentligt. Degen ska vara kladdig. Fukta händerna med kallt vatten och tryck ut degen jämnt över en plåt med bakplåtspapper, jag brukar göra mitt knäcke ca 3 mm tjockt. (Man kan behöva fukta händerna med kallt vatten ett par gånger)
Nagga degen med en gaffel och markera försiktigt lagom stora bitar med en matkniv. Grädda sedan mitt i ugnen på 150 ºC och lämna gärna en liten glipa öppen, genom att sätta en gaffel mellan luckan och ugnen (OBS! gaffeln blir varm, så ta inte i den utan grytlapp). Gräddningstiden kan variera ca 1-1,5 timme, beroende på vilken ugn man har och hur tjockt man gör knäckebrödet – men också beroende på hur fuktig havregrynsmassan är. Ett tips är att sätta på varmluft om din ugn har det, då minskar tiden och gräddningen blir jämnare. Kolla till knäckebrödet med jämna mellanrum, var 15 minut ungefär, eventuellt oftare mot slutet.
Om din ugn (liksom min) gräddar lite ojämnt, kan du behöva vända på plåten med jämna mellanrum. Är inte hela plåten klar samtidigt, är mitt tips att försiktigt bryta loss de bitar som är färdiggräddade och låta resterande vara kvar i ugnen en liten stund till. Knäckebrödet är klart när det är helt torrt och lite gyllene i färgen. Låt det svalna helt innan du paketerar det i en burk med tätslutande lock.
Tips! Hinner du inte baka knäckebrödet vid samma tillfälle som du gör havremjölken? Inga problem! Det går fint att antingen ställa in havregrynsmassan som den är, eller blanda ihop degen, och sedan ställa in den i kylskåpet någon/ett par dagar och sedan baka ut och grädda brödet vid ett senare tillfälle. (Täck i så fall bakskålen med en tallrik, eller lägg över degen i en burk med tätslutande lock innan du ställer in den i kylen)
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.