Naturfilmaren Ulf Johansson är orolig för att något ska ha hänt den vita kändisälgen Ferdinand i Värmland.
– Jag har pratat med flera av mina vänner och bekanta i Värmland men ingen har sett Ferdinand. Ingen har skrivit i sociala medier om den världsberömda nu 9-åriga älgen. En del har hört av sig till mig och frågat om jag vet något om var Ferdinand är, säger Ulf Johansson till Svt.
Men inte heller Johansson vet. Ingen verkar ha sett Ferdinand sedan i vintras. Johansson är riktigt orolig.
Den vita älgen blev världsberömd förra sommaren när Edas kommunalråd Hans Nilsson lyckades fotografera det ovanliga djuret, och bilderna blev virala på sociala medier.
Ulf Johansson har emellertid känt till älgen mycket längre. I fyra år har han jobbat på en dokumentärfilm om Ferdinand.
– Jag minns känslan när jag såg honom i den mörka skogen första gången. Nästan lite spöklikt, säger han till Svt.
Men nu har alltså ingen sett till honom sedan i vintras. Det kan finnas många orsaker till detta, säger Johansson, men han vill inte spekulera i vad det kan bero på.
Enligt Svensk Jakt lever mellan 50 och 100 vita älgar i Värmland. Det finns också ett fåtal i Bohuslän och Dalsland samt Dalarna. Fenomenet kallas leucism och går i arv. Ibland uppstår partiell leucism, och då är delar av kroppen vit.
Även de vita älgarna jagas och skjuts, även om de i högra grad får vara i fred. Åsikterna bland jägarna skiljer sig åt, men en del tycker att de ska sparas, inte minst för att de väcker uppmärksamhet, säger jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen.
Att de generellt sett lämnas mer i fred är en bidragande orsak till att vita älgar ofta vänjer sig vid mänsklig närvaro och blir oskygga.
– Det beror nog på att folk stannar med sina bilar hela tiden för att titta på dem, säger Gunnar Glöersen till Svensk Jakt.
Men ibland går det för långt, enligt naturfotografen Ingmar Petterson. När Ferdinand blev känd var det många som åkte till platsen för att få en bild av sagoälgen.
– I torsdags jagade 20 personer älgen som om det vore en hemvärnsövning. Jag blev helt häpen, sade Ingmar Petterson till Svt den 15 augusti.
– Det blir naturligtvis en stress för den.
Ingmar Pettersson har 5 tips för den som vil fotografera i vild natur:
– Allt man gör i naturen ska ske på naturens villkor
– Håll behörigt avstånd, låt djuret göra det djuret vill göra
– Ta hänsyn till boende och markägare i området
– Parkera och stanna på ett trafiksäkert sätt
– Håll behörigt avstånd, använd ditt största objektiv så att du inte lockas att gå för nära
Källa: Svt