Nästan 150 000 människor har dödats i islamistiska attacker
Bilden är tagen den 23 mars 2019 och visar IS sista fäste i Baghuz innan terrororganisationen blev besegrad. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Getty Images


Sedan den 11 september 2001 har det skett över 31 000 islamistiska attacker i världen där minst 146 800 människor har fått sätta livet till. Det rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau som hänvisar till tidningen Kristeligt Dagblad.

Islamistiska attacker är fortfarande ett globalt problem. Statistik som tyska tidningen Welt am Sonntag har tagit del av visar att attackerna inte bara har varit frekventa utan också tragiska.

Attacker och attentat som har begåtts av jihadister eller militanta islamister har regelbundet skapat rubriker i världens medier. Det märktes inte minst under påskdagen då 253 människor dödades av islamister i attackerna mot tre kyrkor och tre hotell i Sri Lanka.

– Islamistisk terrorism är i själva verket den största utmaningen vad gäller icke-statlig terrorism i dag, säger forskaren Bernhard Blumenau från Centrum för studier i terrorism och politiskt våld vid St. Andrew-universitetet i Skottland.

Europa har under de senaste åren drabbats av ett stort antal terrorattentat med kopplingar till jihadismen. 2015 dog 130 människor i attackerna i Paris i Frankrike. Fler människor har dödats av jihadister i Västeuropa sedan 2014 än alla de föregående åren tillsammans.

Globalt sett finns det mycket som tyder på att den islamistiska terrorismen har blivit värre. Blumenau påpekar dock att de flesta attackerna sker utanför Väst, särskilt i områden i Afrika och Asien där staterna är svaga.