Första videon på fem år med IS högste ledare
En stillbild från videon som släpptes på måndagen sägs visa IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP/TT


Terrorrörelsen IS har publicerat en video med dess högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Om filmklippet är autentiskt är det första gången på fem år som IS-ledaren framträder i en video.

Den 18 minuter långa inspelningen har publicerats av ett av IS propagandaorgan. Filmklippet framställs som inspelat i närtid och al-Baghdadi konstaterar bland annat att striden om al-Baghuz – den sista ort som IS kontrollerade i Syrien – är över. Den kurdiska SDF-alliansen utropade seger där för en dryg månad sedan.

I en sekvens, där al-Baghdadi inte syns i bild, kommenterar rösten som tillskrivs honom terrorattackerna på Sri Lanka den 21 april, där över 250 människor dödades. Dåden beskrivs som "en hämnd för bröderna i al-Baghuz".

Mannen som utpekas som IS-ledaren säger vidare att IS kommer att fortsätta kampen för att utkräva hämnd för dödade IS-medlemmar.

En stillbild från en video där Abu Bakr al-Baghdadi gör sitt första offentliga framträdande i en moské i Irak. Foto: Uncredited via AP/TT. Arkivbild från 2014.

Om filmklippet är autentiskt och nyinspelat så är det första gången på fem år som IS-ledaren ger sig till känna på rörliga bilder. Flera ljudinspelningar har släppts under åren, senast i augusti förra året.

I det nya klippet sitter han i skräddarställning på en dyna och talar med tre män vars ansikten har censurerats.

Det USA-baserade övervakningsorganet Site och den irakiske IS-experten Hisham al-Hashem bedömer att det verkligen är al-Baghdadi som syns på videon. Den USA-ledda alliansen som bekämpat IS i Syrien och Irak arbetar fortfarande med att få äktheten i klippet bekräftat, enligt AFP.

Abu Bakr al-Baghdadi utropade IS "kalifat" i Mellanöstern år 2014. Det har spekulerats i huruvida han fortfarande är i livet sedan rörelsen fördrivits från de områden den kontrollerat i Syrien och Irak.

(TT-Reuters-AFP)