Myndigheter ombeds rigga för andra våg
Lena Hallengren (S), socialminister, håller en pressträff om regeringens fortsatta arbete med covid-19. Foto: Ali Lorestani/TT


Regeringen vill öka beredskapen inför en eventuell andra våg av covid-19 till hösten. Fyra myndigheter och länsstyrelserna får i uppdrag att förbereda sig på ökad smittspridning.

Snart har det gått ett halvår sedan covid-19 upptäcktes i Sverige. Dödstalen i sjukdomen sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet.

– Men ännu är inte faran över, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen ger nu fyra myndigheter och länsstyrelserna uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. Det uppger Hallengren på en pressträff med civilminister Lena Micko (S).

Lena Hallengren (S) och Lena Micko (S) på måndagens pressträff. Foto: Ali Lorestani/TT

Det handlar om Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrelser.

En uppgift för Folkhälsomyndigheten är att utröna om det är möjligt att ha allmänna råd och föreskrifter som är regionalt anpassade och inte, som i dag, gällande för hela landet.

Om en andra våg kommer i höst så kommer det antagligen att bli fråga om klustersmitta, som utbrottet i Gällivare, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Därför är det viktigt att det finns planer regionalt, inte bara nationellt, förklarar hon.

Länsstyrelsernas uppdrag är att ta fram en plan, för att ha god beredskap om nya utbrott av covid-19 kommer i höst.

(TT)