Regeringen tillsätter en kommission för att granska Sveriges hantering av den pågående pandemin. Den ska ledas av en hög jurist, Mats Melin.
– Krisen har satt brister i vårt samhälle i blixtbelysning. Tusentals människor har avlidit, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på tisdagen.
69-årige Melin har tidigare varit chefsjustitieombudsman, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Mitt intryck är att samhållets förmåga att hantera kriser allt mer har kommit att ifrågasättas, säger han via videolänk.
– Jag känner mig hedrad över att ha fått förtroendet att leda en oberoende kommission. Det är ett viktigt arbete för att kunna dra lärdomar och stå bättre rustade inför nästa kris i samhället, en pandemi eller något annat, fortsätter Mats Melin.
Sex–åtta ledamöter
Coronakommissionen ska utvärdera regeringens, myndigheterna, regionernas och kommunernas åtgärder under coronakrisen. Kommissionen ska också bestå av sex–åtta ledamöter som ännu inte är utsedda eller tillfrågade. Bland dem ska det finnas representanter från vården, kommunerna, men även statsvetare, nationalekonomer och experter på etik och på krishantering, uppger statsministern.
Däremot kommer det inte finnas någon epidemiolog fristående från Folkhälsomyndigheten.
"Ha fram en sanning"
TT frågar om statsministern vill att kommissionen ska ge svaret på frågan om regeringen är ansvarig för dödsfall under pandemin. Löfven svarar att kommissionen har stor frihet att styra sin granskning, men att kommissionens direktiv inte innehåller en fråga formulerad just på det sättet.
– Vi vill ha fram en sanning, svarar Löfven.
– Meningen är att vi ska lära oss något av det här.
Kommissionen ska vara klar under första kvartalet 2022, men ska lämna en första delrapport redan i höst. Den delrapporten ska ta upp smittspridningen i vården och i omsorgen.
(TT)