Regeringen har hävdat att flyktingkrisen på det stora hela hanterades bra.
En utredares bedömning av regeringens och myndigheternas agerande säger att man inte hade beredskap för det stora antalet asylsökande.
Vid en presskonferens presenterar utredaren Gudrun Antemar, lagman och chef för Stockholms tingsrätt, sin utredning av hur migrationspolitiken hanterades under hösten 2015.
- Myndigheterna hade inte beredskap, men det är inte så konstigt, för man kunde inte veta hur många som skulle komma, säger Antemar.
Hon uppger att de kunde ha varit bättre förberedda om indikationerna på att Migrationsverket juliprognos 2015 visade på alldeles för lågt antal asylsökande.
Hennes uppdrag har varit att kartlägga händelseförloppet, analysera regeringens och myndigheternas beredskap och ansvar, samt att dra lärdomar av det inför framtiden.
Rekordmånga asylsökande
När inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade utredaren i juni förra året sade han:
- På det stora hela tycker jag att Sverige klarade utmaningen bra.
Under 2015 tog Sverige emot 163 000 asylsökande, vilket var nästan dubbelt så många som under rekordåret under Jugoslavienkriget på 1990-talet. Av dem var 35 000 ensamkommande barn.
RRV kritiserade
För bara en månad sedan kom Riksrevisionens (RRV) granskning av flyktingkrisen. Enligt RRV fullföljde regeringen och myndigheterna i huvudsak sina uppdrag. Men man kom också med kritik på flera punkter.
RRV tyckte att det bland annat var anmärkningsvärt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inte hade tagit med en flyktingkris som en möjlig risk i sina risk- och säkerhetsanalyser innan 2016.
Regeringen hade inte heller räknat in Migrationsverket bland myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskapen. Det innebar att MV inte tillräckligt övat samordning med andra myndigheter.
Kunde ej garantera
RRV skrev också i sina granskningar att "i oktober höjde Migrationsverket sin beredskap kraftigt till att omfatta upp till 16 000 asylsökande i veckan men utan att planen innehöll några realistiska åtgärder".
Det fanns heller ingen myndighet som hade uppdraget att snabbt ordna fram bostäder. I början av november 2015 kunde Migrationsverket inte längre garantera tak över huvudet för alla asylsökande.
En effekt av bristerna blev att ett okänt antal ensamkommande barn befann sig i landet utan myndigheternas kännedom, och att ensamkommande placerades i hem som inte var tillräckligt utredda.
(TT)