Regeringen föreslår att skötsamma ensamkommande som går i gymnasiet inte ska utvisas. Ett bra förslag som dock kan orsaka extra stress, anser Ensamkommandes förbund.
Moderaterna efterlyser tydligare regler, och Centerpartiet kräver ändringar.
- Det här är en grupp som vi har all anledning att ge den här chansen, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Ekot i Sveriges Radio.
Enligt förslaget går unga ensamkommande rätt att gå klart gymnasiet. Om ungdomarna går på ett introduktionsprogram får de slutföra det och sedan gå över till ett nationellt program.
När de unga tagit examen har de ett halvår på sig att söka jobb eller starta eget. Om de lyckas skaffa sig en säker inkomst får de även permanent uppehållstillstånd.
- Kravet är att de ska sköta sina studier. De får inte hoppa av gymnasiet, säger Morgan Johansson till Ekot.
M säger nej
Moderaterna är emot förslaget.
- Det är av flera skäl, både principiella och praktiska, säger Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, till TT.
Han anser att Sverige bör ha en tydligare och mer långsiktig migrationspolitik. Specialregler sätter han sig emot.
- Det ska vara ett ja eller ett nej. Har man asylskäl ska man få stanna, har man det inte ska man inte få stanna, säger han.
Johan Forssell menar att det är ett problem om unga ensamkommande går i gymnasiet och bor i Sverige flera år, för att sedan utvisas om de inte får fast jobb.
C stödjer efter ändringar
Centerpartiet vill helst se permanenta uppehållstillstånd, men tänker rösta för förslaget efter vissa ändringar.
- I det utlagda förslaget krävdes godkända betyg, men vi fick igenom att även de som inte har godkänt men har jobb ska få stanna, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för partiet, till TT.
Centern fick även igenom en ändring som gör det enklare för dem utan giltigt id-kort att få stanna. Denna ändring kom att gälla samtliga asylsökande.
- Men det finns fortfarande saker vi vill ändra på. Det här är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt, säger Johanna Jönsson.
Gymnasiet en utmaning
Ensamkommandes förbund anser att gymnasiet är en utmaning för många. Det kan vara svårt att klara både utbildning och ett nytt språk - samtidigt som man nyligen har upplevt svåra saker.
- Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt. Det här kan bli en extra stress för dem som redan har det svårt, säger förbundsordförande Mahboba Madadi.
Lagförslaget är en konsekvens av att ensamkommande i större utsträckning än tidigare utvisas först när de fyller 18 år.
(TT)