Ny forskning visar att musik kan hjälpa äldre människor att väcka sin livslust. Betaniastiftelsen vill arbeta för att mer av denna kunskap kommer in på vårdutbildningar.
I slutet av förra året publicerades en studie från Göteborgs universitet, som i samverkan med Betaniastiftelsen, Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker undersökte musikens påverkan på människan. I studien framkom att det är viktigt att skapa utrymme för kunskap om kulturens roll för välmåendet inom hälso- och sjukvårdsutbildningar. Med detta i åtanke testar Betaniastiftelsen under 2022 en ny fortbildningsmodell för vård- och omsorgspersonal. Effekterna av utbildningen kommer att utvärderas i syfte att bli kursmoment i framtida hälsooch sjukvårdsutbildningar.
Undersökningen genomfördes på elva vård- och omsorgsboenden och riktade in sig på äldre personer, deras anhöriga och personal på boendena. Den här typen av forskning inriktar sig ofta på faktorer som är lätt mätbara, och fokus hamnar då på saker som skillnader i sömnkvalitet eller minskad värk. Det som utmärker studien från Göteborgs universitet är att den inriktar sig på det existentiella, känslomässiga och själsliga – faktorer som visat sig vara specifikt viktiga för äldre personer och något som kultur många gånger är bra på att stimulera.