Mumintrollet spelar oväntat stor roll bland Karlstads väljare


Den politiska majoriteten i Karlstad står bakom ett finskt företag som vill öppna temaparken Muminvärlden på Skutberget i Karlstad, men sex av tio Karlstadsbor är negativa till anläggningen. Frågan har fått sån tyngd att den kan påverka valutgången i kommunen.

Frågan har varit på tapeten i drygt ett år. De som är positiva till Muminetableringen menar bland annat att parken skulle generera 250-300 arbetstillfällen och att det blir en rolig barnaktivitet. Nejsägarna pekar på att området är strandskyddat, och många av stadens invånare hade hellre sett att Skutberget blev ett friluftsområde utan kommers.

En filmscen ur Mumintrollet från 1969.

En ny undersökning som Svt i Karlstad gjort tillsammans med Nya Wermlandstidningen visar att merparten av de tillfrågade Karlstadsborna är negativa till Muminetableringen. Och de är inte lite negativa, enligt Thomas Denk, professor i statskunskap vid Örebro universitet, som varit med och utformat undersökningens frågor:

– Normalt sett brukar man vara lite försiktigt negativ om man är negativ men här drämmer man i med ytterlighetsalternativet. Det finns det en väldigt tydlig preferens där man inte alls tycker att det är bra, säger Thomas Denk enligt Svt

Hemulen på Muminvärlden i Finland. Foto: Skärmdump/ Muminvärlden

Ända sedan kommunen presenterade planen på Muminvärlden den 25 april 2017 har frågan debatterats på sociala medier. Enligt Svt har drygt var femte person i undersökningen uppgett att de diskuterar etableringen en eller flera gånger i veckan.

– Det märks att det är en fråga som engagerar, den lever och det pågår ett opinionsbildningsarbete mellan person till person. Just i byggnadsfrågor tycker man antingen om det eller inte och jag tror det är en fråga många kan ta ställning till, säger Thomas Denk till Svt.

Biolog, journalisten, filmproducenten, TV-programledaren och regissören Bo Landin tog initiativet till det muminkritiska partiet. Foto: Skärmdump från Bo Landins video

Motståndet växte sig så starkt att det bildades ett lokalt politiskt parti. I februari i år lovade filmaren Bo Landin att han skulle starta ett nytt parti för att stoppa Muminetableringen. Resultatet blev Karlstadspartiet Livskvalitet. på sin Facebook-sida "Bo Landin Blogg Livskvalitet och Skutberget" har han lagt upp en film med sina tankar från Skutberget:

Enligt Nwt kan det nya partiet nu vara Karlstads tredje största parti, enligt en undersökning. Så Muminfrågan kan komma att påverka höstens kommunval i Karlstad.

– Den kommer kanske inte att avgöra valet, men den kommer att påverka valet. Det kommer att vara en viktig fråga för en grupp av väljare, och den kommer vara så viktig att kommunen troligtvis kommer få ett nytt lokalt parti, säger Thomas Denk till Nwt.

Enligt undersökningen är 61 procent negativa till etableringen, och av dem är 47 procent mycket negativa. Bara 18 procent visade sig positiva och 8 procent mycket positiva. 3 procent svarade att de inte visste.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen