Mördarsnigeln fick en tuff start på säsongen. Efter en månads högsommarvärme minskar den invasiva arten i antal.
Sedan några år tillbaka frodas den spanska skogssnigeln, eller ”mördarsnigeln” i södra Sverige. Vid den här tiden på året brukar en del trädgårdar svämmas över av den rödbruna gynnaren.
– En normal regnig sommar kan jag hitta runt 100 stycken som jag klipper ihjäl på en dag. Den här sommaren har jag kanske hittat runt 10 stycken, säger trädgårdsrådgivaren Henrik Bodin till Svt.
Mördarsnigeln kom till Sverige via importerade plantor på 70-talet, och har de senaste decenniet ställt till problem för såväl villaägare som lantbrukare.
Eftersom den äter allt från döda och levande växter till kadaver, och förökar sig i snabb takt, är snigeln svår att få bukt med. Men årets utdragna torka har gått hårt åt arten.
– Sniglarna mår inte bra av torkan, de är ju ett blötdjur som trivs när det är fuktigt. Torkan som är nu gör att många dör och många ägg kommer att bli förstörda, säger Brodin till Svt.
Den ovälkomna trädgårdsgästen riskerar dock inte att bli utrotad, säger Henrik Brodin. Kommer det ett väderomslag börjar mördarsnigeln snabbt att föröka sig igen, och kan komma att återses vid fronten redan fram på sensommaren.
Har du fått mördarsniglar i trädgården är det mycket svårt att bli av dem. Det finns emellertid flera halvdana metoder att välja mellan för att rädda plantorna från dem. Vill du vara skonsam mot miljö, människa och djur kan du välja någon av följande metoder:
Plåtkanter
Om du odlar i pallkrage kan man montera på plåtkanter som finns färdiga att köpa, men de går förstås även att tillverka själv om man är lite händig. De utvinklade kanterna gör det omöjligt för snigeln att ta sig in i odlingen.
Vattenglas
Att pensla så kallat vattenglas, som är ett natriumsilikat, på kanter som pallkragar och krukor har visat sig vara en effektiv metod. Det basiska medlet gör det obehagligt för sniglarna att krypa över. Vattenglas kan man köpa i färghandeln.
För fler tips kan du titta på den här videon: