loading






Ruths inkokta päron med mockagrädde är fint att bjuda på. Foto: Eva Sagerfors
Ruths inkokta päron med mockagrädde är fint att bjuda på. Foto: Eva Sagerfors
Blogg

Moralkakor: ”Pojken som tänkte på sina syskon” och gör gott av päron

Eva Sagerfors

Att redan som barn lära sig att tänka på andra och att vara nöjd utan att vara den som får mest ger en god grund i livet. Om det får vi läsa mer om i en gammal berättelse om en pojke vars familj hade så fina päronträd. Nu i skördetider bjuder vi också på två goda päronrecept.

Färsk frukt gör sig kanske allra bäst precis som den är, men om man har mycket frukt att ta hand om eller vill göra något extra av frukten finns här inspiration.

På mogen frukt passar det bra att göra fruktläder, eller godisremmar. Det är enkelt att göra och det krävs ingen tillsats av socker, bara frukt. De torkade remmarna går bra att spara i rumstemperatur. Tack vare att torktemperaturen inte är så hög bevaras mycket av näringen.

Sedan går kanske mångas tankar till mormors kök när vi återupplivar de inkokta päronen.

Pojken som tänkte på sina syskon

Först går vi tillbaka 1800 år i tiden, till en trädgård med päronträd i det gamla Kina. Berättelsen är välkänd och har i långa tider lärt kinesiska barn om gott beteende mot syskon.

Här bodde en liten pojke som hette Kong Rong med sina föräldrar och sina sex bröder. Han var näst yngst och när han var fyra år hände detta:

I familjens trädgård växte fina päronträd som brukade ge en god skörd. Kong Rong tyckte mycket om päron. Han såg hur päronen växte och mognade i träden, men han visste att man inte fick plocka av dem. Det kunde ju vara svårt för ett litet barn att vänta till det var dags, men man fick lov att ha tålamod tills de hade mognat tillräckligt och pappa bjöd av dem.

När det fanns tillräckligt många mogna päron plockade hans pappa päronen och lade dem i en stor korg. Pappan ropade på Kong Rong och höll fram korgen mot honom så att han skulle få se de fina päronen. Kong Rong tyckte att de såg så goda ut! Pappan sade till honom att nu skulle han få välja päron först.

 

Utan att tveka sträckte den fyraårige pojken ner handen i korgen och tog det minsta päronet. De större päronen lämnade han till sina syskon.

Trots att han hade chansen att välja det allra största och finaste päronet var han nöjd med det minsta. När han fick frågan om varför han gjorde så svarade han:

– Mina äldre bröder ska ha de större päronen för att de är äldre, men min yngre bror ska också ha ett större päron eftersom det är mitt ansvar att ta hand om min lillebror.

Hans svar uppskattades av hela familjen Kong och alla som fick höra talas om det.

Kong Rong levde 153-208 efter Kristus och var Konfucius ättling i tjugonde generationen. Som vuxen var han en hög tjänsteman under kejsare Ling i Östra Handynastin. Han byggde städer och skolor och förespråkade konfucianism. Han var också en välkänd poet. Han var känd som gästfri och var en man som upprätthöll umgängessederna.

Den här berättelsen har förts vidare genom årtusendena och är en vida spridd historia om syskonkärlek och etikett. Än idag är den en viktig del i barnens karaktärsdanande uppfostran.

Att vara ett bra syskon

Förr fick barn i Kina lära sig gott uppförande enligt boken "Di Zi Gui", (Normer för att bli en god elev och ett bra barn). Den skrevs på 1700-talet och användes över hela Kina fram till 1950-talet då den förbjöds av det styrande Kommunistpartiet. I boken fick barnen lära sig detta om att vara ett bra syskon:

Den äldste brodern ska vara snäll

och den yngre brodern respektfull.

När det finns harmoni mellan äldre och yngre

har xiao (fromhet i familjen) uppnåtts.

Ta lätt på rikedom,

det finns ingen anledning till bitterhet.

Tala med tolerans,

så skingras ilskan naturligt.

Råden är gamla men kloka, och fortfarande värda att ta lärdom av.

Gott av päron

Det första receptet passar till fasta päron och blir en fin rätt att bjuda på. Gör gärna päronen kvällen innan så att de kan ligga och dra till sig av lagen. Ruth, 91 år, bjuder på receptet.

Ruths inkokta päron med mockagrädde

Det här behövs

1,5 kg päron eller ungefär 12 st

1 l vatten

7 dl rårörsocker

3 stjärnanis

1 kanelstång

1 bit ingefära, torr eller färsk

3 dl vispgrädde

1/2-1 tsk snabbkaffe torkat

1 tsk mörk sirap eller honung

Gör så här

Skala päronen och skrapa bort det bruna från skaftet. Ta bort blomfnasen, men låt kärnhuset vara kvar.

Koka upp vattnet, häll i sockret och kryddorna. Färsk ingefära är starkare än den torkade. Tillsätt efter smak.

Sockerlagen ska inte stå över päronen – ”kortspad” kallades det förr. Lägg i några i taget och koka dem tills de känns genomkokta, men inte mosiga. Känn med en potatissticka.

När päronen är färdiga får de svalna i sockerlagen och dra åt sig av den. Häll på glasburkar för förvaring. De håller i ungefär tio dagar i kylskåp.

Vill man förvara dem länge kan man frysa päronen i lagen eller hermetisera dem.

Mockagrädde

Grädden ska vispas hårt så att gräddklicken håller sig kvar på päronet. Strö i lite socker för att undvika att det blir smör under vispningen.

Mortla det torra kaffet och vänd ner i grädden tillsammans med sirapen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer för att få balans.

Obs!  På grund av det extra sockret är inkokta päron ingen hälsorätt, men visst kan man bjuda på det ibland om man i övrigt tänker på sockermängderna.

Päronremmar med ingefära, gott som godis. Foto: Eva Sagerfors

Päronremmar med ingefära

Här passar mogna päron bra. Tillsammans med ingefäran blir det ett gott och näringsrikt godis med lite sting i.

Det här behövs

5 dl mogna päron i bitar

1 bit ingefära, färsk, ca 2 cm

Gör så här

Lägg päronbitarna i en mixer. Finriv ingefäran över. Mixa till ett mos.

Bred ut moset jämnt på ett bakplåtspapper. Det ska vara tunt, ca 3 mm. Låt stå i ugnen i 50 grader i sex timmar eller mer. Ugnsluckan ska vara på glänt.

När päronmoset inte klibbar är det klart. Det ska inte bli papperstorrt eftersom det går sönder då. Har det blivit för torrt så spreja över lite vatten och låt det stå i ugnen ett tag till. Klipp i remsor och rulla ihop. Förvara i täta glasburkar.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading






Ruths inkokta päron med mockagrädde är fint att bjuda på. Foto: Eva Sagerfors
Ruths inkokta päron med mockagrädde är fint att bjuda på. Foto: Eva Sagerfors
Blogg

Moralkakor: ”Pojken som tänkte på sina syskon” och gör gott av päron

Eva Sagerfors

Att redan som barn lära sig att tänka på andra och att vara nöjd utan att vara den som får mest ger en god grund i livet. Om det får vi läsa mer om i en gammal berättelse om en pojke vars familj hade så fina päronträd. Nu i skördetider bjuder vi också på två goda päronrecept.

Färsk frukt gör sig kanske allra bäst precis som den är, men om man har mycket frukt att ta hand om eller vill göra något extra av frukten finns här inspiration.

På mogen frukt passar det bra att göra fruktläder, eller godisremmar. Det är enkelt att göra och det krävs ingen tillsats av socker, bara frukt. De torkade remmarna går bra att spara i rumstemperatur. Tack vare att torktemperaturen inte är så hög bevaras mycket av näringen.

Sedan går kanske mångas tankar till mormors kök när vi återupplivar de inkokta päronen.

Pojken som tänkte på sina syskon

Först går vi tillbaka 1800 år i tiden, till en trädgård med päronträd i det gamla Kina. Berättelsen är välkänd och har i långa tider lärt kinesiska barn om gott beteende mot syskon.

Här bodde en liten pojke som hette Kong Rong med sina föräldrar och sina sex bröder. Han var näst yngst och när han var fyra år hände detta:

I familjens trädgård växte fina päronträd som brukade ge en god skörd. Kong Rong tyckte mycket om päron. Han såg hur päronen växte och mognade i träden, men han visste att man inte fick plocka av dem. Det kunde ju vara svårt för ett litet barn att vänta till det var dags, men man fick lov att ha tålamod tills de hade mognat tillräckligt och pappa bjöd av dem.

När det fanns tillräckligt många mogna päron plockade hans pappa päronen och lade dem i en stor korg. Pappan ropade på Kong Rong och höll fram korgen mot honom så att han skulle få se de fina päronen. Kong Rong tyckte att de såg så goda ut! Pappan sade till honom att nu skulle han få välja päron först.

 

Utan att tveka sträckte den fyraårige pojken ner handen i korgen och tog det minsta päronet. De större päronen lämnade han till sina syskon.

Trots att han hade chansen att välja det allra största och finaste päronet var han nöjd med det minsta. När han fick frågan om varför han gjorde så svarade han:

– Mina äldre bröder ska ha de större päronen för att de är äldre, men min yngre bror ska också ha ett större päron eftersom det är mitt ansvar att ta hand om min lillebror.

Hans svar uppskattades av hela familjen Kong och alla som fick höra talas om det.

Kong Rong levde 153-208 efter Kristus och var Konfucius ättling i tjugonde generationen. Som vuxen var han en hög tjänsteman under kejsare Ling i Östra Handynastin. Han byggde städer och skolor och förespråkade konfucianism. Han var också en välkänd poet. Han var känd som gästfri och var en man som upprätthöll umgängessederna.

Den här berättelsen har förts vidare genom årtusendena och är en vida spridd historia om syskonkärlek och etikett. Än idag är den en viktig del i barnens karaktärsdanande uppfostran.

Att vara ett bra syskon

Förr fick barn i Kina lära sig gott uppförande enligt boken "Di Zi Gui", (Normer för att bli en god elev och ett bra barn). Den skrevs på 1700-talet och användes över hela Kina fram till 1950-talet då den förbjöds av det styrande Kommunistpartiet. I boken fick barnen lära sig detta om att vara ett bra syskon:

Den äldste brodern ska vara snäll

och den yngre brodern respektfull.

När det finns harmoni mellan äldre och yngre

har xiao (fromhet i familjen) uppnåtts.

Ta lätt på rikedom,

det finns ingen anledning till bitterhet.

Tala med tolerans,

så skingras ilskan naturligt.

Råden är gamla men kloka, och fortfarande värda att ta lärdom av.

Gott av päron

Det första receptet passar till fasta päron och blir en fin rätt att bjuda på. Gör gärna päronen kvällen innan så att de kan ligga och dra till sig av lagen. Ruth, 91 år, bjuder på receptet.

Ruths inkokta päron med mockagrädde

Det här behövs

1,5 kg päron eller ungefär 12 st

1 l vatten

7 dl rårörsocker

3 stjärnanis

1 kanelstång

1 bit ingefära, torr eller färsk

3 dl vispgrädde

1/2-1 tsk snabbkaffe torkat

1 tsk mörk sirap eller honung

Gör så här

Skala päronen och skrapa bort det bruna från skaftet. Ta bort blomfnasen, men låt kärnhuset vara kvar.

Koka upp vattnet, häll i sockret och kryddorna. Färsk ingefära är starkare än den torkade. Tillsätt efter smak.

Sockerlagen ska inte stå över päronen – ”kortspad” kallades det förr. Lägg i några i taget och koka dem tills de känns genomkokta, men inte mosiga. Känn med en potatissticka.

När päronen är färdiga får de svalna i sockerlagen och dra åt sig av den. Häll på glasburkar för förvaring. De håller i ungefär tio dagar i kylskåp.

Vill man förvara dem länge kan man frysa päronen i lagen eller hermetisera dem.

Mockagrädde

Grädden ska vispas hårt så att gräddklicken håller sig kvar på päronet. Strö i lite socker för att undvika att det blir smör under vispningen.

Mortla det torra kaffet och vänd ner i grädden tillsammans med sirapen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer för att få balans.

Obs!  På grund av det extra sockret är inkokta päron ingen hälsorätt, men visst kan man bjuda på det ibland om man i övrigt tänker på sockermängderna.

Päronremmar med ingefära, gott som godis. Foto: Eva Sagerfors

Päronremmar med ingefära

Här passar mogna päron bra. Tillsammans med ingefäran blir det ett gott och näringsrikt godis med lite sting i.

Det här behövs

5 dl mogna päron i bitar

1 bit ingefära, färsk, ca 2 cm

Gör så här

Lägg päronbitarna i en mixer. Finriv ingefäran över. Mixa till ett mos.

Bred ut moset jämnt på ett bakplåtspapper. Det ska vara tunt, ca 3 mm. Låt stå i ugnen i 50 grader i sex timmar eller mer. Ugnsluckan ska vara på glänt.

När päronmoset inte klibbar är det klart. Det ska inte bli papperstorrt eftersom det går sönder då. Har det blivit för torrt så spreja över lite vatten och låt det stå i ugnen ett tag till. Klipp i remsor och rulla ihop. Förvara i täta glasburkar.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024