Aisopos korta fabler, eller djurberättelser, ger lärdomar om gott beteende. Här handlar det bland annat om att vara en osjälvisk vän. Till det serveras säsongens goda blåbär i en annorlunda pannacotta, med nötkaka gjord på hemgjord, sockerfri mandelmassa, om man så vill.
Pannacotta är gott att bjuda på och enkelt att göra. Den här varianten med blåbär innehåller inget extra socker, utan sötas istället med lite honung. Receptet kommer från sidan Helande Mat med recept på mat som är läkande för kroppen och ofta till hjälp bland annat för människor med allergier.
Istället för vanlig vispgrädde används här syrad grädde som är enkel att göra med kefirgryn. Den lilla nötkakan passar bra till blåbärspannacottan och görs på hemgjord, sockerfri mandelmassa.
Bekanta uttryck
Flera av våra välkända talesätt, som ”Surt sa räven om rönnbären” härrör från den grekiske fabeldiktaren Aisopos, 620 f Kr – 560 f Kr. Det sägs att han fick arbeta som slav, men gjorde sig fri tack vare sin kvickhet. Senare ska han ha dött på grund av sin spydighet.
Fabler är berättelser där djur spelar rollerna och där det finns en sensmoral. Det är ett bra sätt att lära ut gott beteende, eftersom det är lätt att minnas berättelserna.
Bland hans korta berättelser finns flera välkända, som ”Haren och sköldpaddan”, med lärdomen att Trägen vinner, och ”Pojken och vargen”, som lär att Ingen tror en lögnare, inte ens när han talar sanning.
Här bjuder vi på två av Aisopos fabler, i något nedkortade versioner. Fler av Aisopos fabler finns att läsa bland annat i "Storken och räven: 20 djurfabler".
Räven och druvorna
Talesättet ”Surt sa räven” kommer från Aisopos berättelse ”Räven och druvorna”. I den svenska översättningen har druvorna blivit rönnbär eftersom man ville bevara en alliteration med räven och rönnbären. På grekiska börjar räv och druvor båda på ”a”. Mogna druvor är inte sura, medan mogna rönnbär ofta är det, så på det här viset kan man gå miste om lärdomen i berättelsen.
Det var en gång en räv. Han var hungrig och såg då en vinranka med druvor. Han hoppade och hoppade för att kunna få tag i den nedersta klasen, men utan att lyckas. Druvorna var utom räckhåll och räven gav upp. Han muttrade för sig själv:
– Jag trodde att druvorna var mogna, men jag märker att de ännu är alldeles sura!
Sensmoralen är att Det är lätt att ringakta något man inte kan få.
Vännerna och björnen
Två vänner var ute i skogen och vandrade när de upptäckte en björn som kom rakt emot dem. Den ene av männen skyndade sig att klättra upp i ett träd och gömde sig bakom några grenar utan att tänka på sin vän.
Den andre mannen tänkte på vad han skulle göra och lade sig så på marken och spelade död. Han hade fått höra att björnar inte ger sig på döda människor, så han låg stilla och hoppades att björnen inte skulle höra hans hjärtslag. Björnen kom nära, nosade på honom, på hans mun och näsa och flåsade i hans öra. Han undersökte också hans ryggsäck. Antagligen trodde han att mannen var död för sedan gick han därifrån.
Mannen låg kvar på marken en lång stund utan att våga titta. Sedan lyfte han på huvudet och såg att björnen var borta. Han reste sig upp och ropade till sin vän att han kunde komma ner från trädet.
Vännen klättrade ner, fortfarande darrig i kroppen. Han hade sett hur björnen nosade på sin vän och frågade:
– Berättade han några hemligheter?
Till svar fick han:
– Inte precis. Han bara sa att man bör akta sig för vänner som lämnar en i sticket vid första tecken på fara.
Sensmoralen är I nöden prövas vännen.
Blåbärspannacotta
Det här behövs
2 ½ dl blåbär
1 msk citronsaft
3 dl syrad grädde (se recept nedan), alternativt turkisk yoghurt eller vanlig vispgrädde som vispas
1 ½ tsk gelatinpulver
1 ½ tsk vaniljpulver
1 nypa oprocessat salt
ev 1 msk honung
Gör så här
Mixa blåbären och blanda med citronsaft, grädde, vanilj och salt. Smaka av med honung om det behövs.
Värm försiktigt några skedar av blandningen i en kastrull tillsammans med gelatinet tills allt har löst sig. Anledningen till att inte värma alltihop är att bevara näringen bättre.
Ta kastrullen av värmen och rör ner lite till av smeten. Häll sedan ihop detta med resten av blåbärsblandningen.
Vispa smeten lätt och lägg upp i portionsglas. Låt dem stå kallt i ett par timmar.
Servera pannacottan med färska blåbär, några myntablad och en nötkaka.
Syrad grädde
Kan användas som vanlig grädde, som gräddfil eller créme fraiche.
Det här behövs
ca 5 dl grädde
1-2 msk kefirgryn
Gör så här
Lägg kefirgrynen i en väl rengjord glasburk.
Om grädden är köpt i butik så värm upp den till 85-90 grader, för att få bort bakterier som kan ha bildats i tetraförpackningen. Kommer grädden från en gård så behövs det inte. Låt svalna i rumstemperatur och häll den sedan över grynen.
Sätt på lock och låt det stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Skaka försiktigt runt burken efter 8 timmar och gör det då och då under processen.
Låt det stå i totalt 12-36 timmar. Ju längre tid, desto mer fermenterad blir grädden. När den börjar bli klumpig eller få luftfickor och har börjat tjockna är den färdig.
Ta ur grynen med handen eller sila. Grynen används igen på samma sätt, med grädde eller med mjölk, som då ger kefir.
Förvara grädden i kylskåp. Vill man ha den mer fermenterad så låt den först stå framme i rumstemperatur i ytterligare något dygn.
Mandel- och pistagekaka
Det här behövs
75 g mandelmassa, för sockerfri mandelmassa, se recept nedan
1 äggvita
2 msk pistagenötter
Gör så här
Hacka pistagenötterna.
Mixa mandelmassan med äggvita. Smeten ska vara ganska lös.
Använd en sprits för att forma kakor på ett bakplåtspapper. Strö pistagenötter över.
Grädda kakorna i ugn i 200 grader 6-8 minuter.
Sockerfri mandelmassa
Det här behövs
2 ½ dl mandlar
1-2 msk honung
½ äggvita
Gör så här
Börja med att skålla och skala mandeln. Låt den torka ordentligt.
Mixa mandeln fint och rör ner honung och äggvita. Mixa allt till en slät massa.
Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.