Moralkakor: Folksagan ”Skjortan” och fräscha citronmuffins med blåbär
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Citronmuffinsen är gluten- och laktosfria. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


När kungen blir sjuk blir goda råd dyra. Den ryska folksagan ställer frågan om vad som egentligen ger lycka. Till den bjuder vi på goda muffins, som passar de flesta.

Med fräscha smaker av citron och blåbär kan det här bli en favoritmuffins. De saftiga godbitarna är enkla att göra och innehåller varken gluten eller vitt socker; istället bakas de med mandelmjöl och sötas med honung.

Receptet kommer från boken ”Nyttigare gott” av Magnus och Jenny Andersson som driver webbsidan Under vårt tak där de skriver om kost och hälsa. Här finns också en mängd recept enligt paleokosten, eller "stenålderskosten". Enligt deras erfarenhet kan en kost utan gluten, laktos och raffinerat socker bland annat hjälpa kroppen mot inflammationer och med att förbättra både näringsupptaget och immunförsvaret.

Paret säger att eftersom gluten bidrar till att bilda ett nätverk i degen som både gör att den håller ihop och kan jäsa så kan man inte förvänta sig samma resultat med glutenfria mjölsorter som med mjöl innehållande gluten.

När man bakar glutenfritt finns olika mjöler med olika egenskaper. Det gäller både att ge bakverket stadga och att behålla fukten. Magnus och Jenny berättar att medan mandelmjölets nyttiga fett kan ge ett saftigt bakverk så suger kokosmjöl upp vätska. Tapiokamjöl, som kommer från kassavaroten och även kallas bland annat arrowrot, har förmåga att hålla ihop degen bättre. Dessutom ger olika sorters mjöl olika smak och har olika näringsinnehåll.

Det finns många fler glutenfria mjölsorter, men det här är de som ingår i citronmuffinsen.

Verklig lycka

I den ryska folksagan får vi bland annat fundera över vad som gör oss lyckliga och får oss att må bra. ”Skjortan” kommer från skolläseboken Regnbågen av Elisabeth Ahlberg och Gunilla Stålhammar.

Här ges en version av sagan. Receptet följer efter den. 

Skjortan

Det var en gång en kung som härskade i ett rike långt, långt bort. Kungen var nöjd eftersom det rådde fred och välgång i landet. Skördarna slog väl ut och städerna blomstrade.

En dag blev kungen sjuk. Läkare undersökte honom, men kunde inte hitta orsaken. Då kom det en läkare från fjärran land för att försöka hjälpa honom. Inte heller han lyckades komma på vilken sjukdom kungen hade fått. Kungen låg till sängs och var nedstämd.

En dag kom en annan läkare till staden och fick veta att kungen var sjuk. Han tänkte att han kanske skulle kunna bota honom och knackade därför på slottsporten. Han fick komma in, fick träffa kungen och sade:

– Jag vet botemedlet. Vi måste hitta en man som säger om sig själv att han är lycklig. Denne mans skjorta skall kungen bära och dessutom under ett år göra den mannens arbete.

Hela hovet tyckte att det var ett märkligt förslag. Men eftersom de ville hjälpa kungen att bli frisk så ville de ge det en chans. Budbärare skickades ut för att söka efter en lycklig man. De tänkte att det nog inte skulle vara så svårt.

De sökte på slottet. Men när de frågade olika personer så hade de alla någonting som de ändå var olyckliga över. De gick ut i staden och frågade än hantverkare och än köpmän. De frågade lärare och läkare. Alla hade de någonting som gjorde att de inte var lyckliga. De gick därför och sökte utanför staden.

Det visade sig att det här inte var något enkelt uppdrag. Vart de än gick för att fråga människor så fanns där någonting som gjorde att de inte var lyckliga. De hade nästan gett upp hoppet om att hitta någon som var lycklig när de vandrade längs en grusväg och kom förbi ett litet fattigt torp. Intill torpet fanns en liten åkerlapp och där gick en bonde och plöjde.

Kungens budbärare såg bonden. Några sade:

– Den fattige stackaren behöver vi inte fråga.

Men andra tyckte:

– Nu när vi har frågat alla andra kan vi lika gärna fråga bonden också.

De frågade och bonden svarade:

– Ja, jag är lycklig, ty jag har min kära familj, min åker, min plog och mina händers kraft.

Foto: Cesar Augusto Ramirez Vallejo/Pixabay

Budbärarna blev glada över att äntligen ha hittat någon som sade att han var lycklig. De berättade om den sjuke kungen och hur läkaren hade gett råd om hur han kunde bli frisk. Sedan bad de om bondens skjorta. Men bonden svarade förläget att han inte ägde någon skjorta.

När budbärarna kom tillbaka till slottet berättade de för läkaren vad som hade hänt. Som tur var sade läkaren att det viktiga var att de hade hittat en lycklig man. En skjorta skulle man kunna sy upp.

Kungen begav sig så till den fattige bonden för att bo och arbeta hos honom i ett år.

Det var slitsamt och tungt. Han vande sig dock och började trivas. Så småningom trivdes han så bra där att han ville stanna där resten av sitt liv.

Efter ett år hade kungen blivit frisk och mådde utmärkt. Det var då dags att återvända till slottet och ta sitt ansvar som kung. Kungen fick ett långt liv, men sin tid hos den fattige bonden glömde han aldrig.

Citronmuffins med blåbär

Det här behövs för 12 muffins

4 ägg

1 msk honung

½ dl kokosolja, smält

zest från 1 citron

3 msk pressad citron

3 dl mandelmjöl

1 dl tapiokastärkelse/tapiokamjöl

2 msk kokosmjölk

1 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk bakpulver

125 g blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och honung pösigt i en bunke.

Tillsätt kokosoljan, citronzesten och citronsaften. Vispa snabbt ihop.

Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner i äggsmeten. Rör försiktigt om så att det blir jämnt blandat.

Fördela smeten i muffinsformar. Antingen direkt på en plåt eller i en muffinsplåt där du sätter i formarna. Tryck ner några blåbär i varje muffins.

Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills provstickan känns torr. Låt muffinsen svalna på ett galler. Använder du en muffinsplåt så låt den svalna något innan du lyfter ur formarna.

Det går bra att frysa muffinsen.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.