Martine Moïse, änka efter Haitis mördade president Jovenel Moïse, har uttalat sig för första gången sedan attentatet i onsdags. Änkan, som själv skadades i attentatet och vårdas på sjukhus i USA, anklagar inhemska motståndare för sin makes död och säger att de vill förhindra reformer.
– Jag gråter, men vi kan inte låta vårt land förlora kompassen. Vi kan inte låta hans blod ha spillts i onödan, säger Martine Moïse i en ljudupptagning som släppts på Twitter.
Hon fördes till sjukhus i Miami tidigt på onsdagsmorgonen, timmar efter attentatet där president Jovenel Moïse dog.
– På ett ögonblick gick legosoldaterna in i mitt hem och fyllde min man med kulor, utan att ge honom en chans. Jag lever, tack gode Gud. Men jag har förlorat min make Jovenel.
Oklart motiv
Enligt myndigheterna gick 28 män till angrepp mot presidentens residens. 17 av attentatsmännen har gripits, minst tre är döda. Motivet är fortfarande inte helt klarlagt, och inte heller vem som ligger bakom attentatet – eller varför det skulle kräva 28 personer att utföra det.
26 av de misstänkta mördarna kom från Colombia. Det landets medier uppger är att flera av de colombianerna anlitats som säkerhetspersonal för haitiska politiker, bland andra Jovenel Moïse. Colombiansk polis har skickat personal till Haiti för att hjälpa till i utredningen.
Däremot har USA nekat militär hjälp, som Haiti bett om. FN har ännu inte svarat på en förfrågan om fredsbevarande styrkor.
"Grundlagen glasklar"
Det politiska spelet pågår fortsatt för fullt efter mordet. Nuvarande premiärministern Claude Joseph uppges ha militärens och polisens stöd och han upprepade på lördagen att det är han som för närvarande är landets ledare.
– Grundlagen är glasklar. Det är jag som ska organisera nya val och föra vidare makten till de som väljs, sade han till CNN.
Men ett antal senatorer och oppositionsgrupper vill se senatsledaren Joseph Lambert som landets tillfällige president och den av Moïses utsedde Ariel Henry som premiärminister. Problemet är att Henry aldrig hann sväras in före mordet, vilket han själv avvisar som ett hinder.
– Efter presidentens mord blev jag den högste ledaren, säger Henry själv till nyhetsbyrån Reuters.
Han säger vidare att "hans regering" ska utse en ny valnämnd och slå fast nya datum för presidentvalet som är tänkt att hållas den 26 september i år.
"Kommer inte överge er"
Ytterligare komplikationer i tillsättandet av en ny ledare är att senaten i dag inte har tillräckligt med ledamöter, bara tio mot de normala 30, för att utse en ledare. Dessutom står det i landets grundlag att den som ska ta över som president är Högsta domstolens ordförande fram till nästa val.
Och denna post står också tom efter att rättens ordförande avled i juni efter att ha smittats av covid-19.
Kaoset lär alltså fortsätta och Martine Moïse har lovat att blanda sig i den politiska leken igen.
– Jag kommer inte att överge er. Ni vet vilka presidenten kämpade mot, sade hon i den släppta inspelningen, utan att namnge vem hon syftade på.
(TT-AFP-Reuters)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!