Misstänks för att ha finansierat terrorrörelsen IS – döms för grova bedrägerier
En 34-årig från Örebro som stridit för terrororganisationen IS i Syrien dömdes till två års fängelse för grova bedrägerier. Foto: Okan Caliscan


En 34-årig man från Örebro som har varit i Syrien 2014 har dömts för grova bedrägerier. Det rapporterar Nerikes Allehanda.

I början var Säpo inblandad i utredningen och man misstänkte att de bedrägerier som har begåtts ska ha använts för finansiering av terrorism. Samtidigt misstänker man att han har rekryterat personer från Örebro för att ha rest till och stridit i Syrien och Irak. Men misstankarna om terrorfinansiering var för svaga och man lade ned utredningen.

I stället har han åtalats för grova bedrägerier som skedde mellan 2014 och 2015 samt stölder på olika platser i Sverige. Enligt utredningen rör det sig om bedrägerier för cirka 1,3 miljoner kronor.

Enligt P4 Örebro har mannen tillsammans med andra tagit cirka 20 lån i en annan persons namn. Genom att använda bank-id, bankkonto och personuppgifter som tillhör en annan person kunde man på så vis få ut lån på banker och låneinstitut.

Örebro tingsrätt har nu dömt 34-åringen för 20 grova bedrägerier, nio fall av stölder och för att ha bitit en butikskontrollant samt grovt penningtvättsbrott. Han friades dock från 16 grova bedrägerier som har begåtts under 2014. Han döms till två års fängelse.

Ytterligare fyra personer stod åtalade för medhjälp av grovt bedrägeri och för att ha tvättat pengar. Två av dem dömdes till villkorlig dom.

En 37-årig som man använt hans kreditkort utomlands friades av tingsrätten. En 36-årig man som åtalades för penningtvätt friades också.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.