Säpo: Finns IS-svenskar som kan deporteras
Det finns ett antal svenskar bland de IS-sympatisörer som Turkiet nu deporterar, enligt Säpos analytiker Ahn-Za Hagström. Foto: Henrik Montgomery/TT-arkivbild


Det finns ett litet antal svenskar bland de IS-sympatisörer som Turkiet nu deporterar till sina hemländer, rapporterar Ekot.

Slutsatsen dras av den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, som påpekar att det finns en beredskap om svenskar skulle återvända.

– Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot.

Svenskar som skickas tillbaka kommer att mötas av Säkerhetspolisen eller personal från andra myndigheter, enligt Hagström.

Turkiet meddelade för snart två veckor sedan att landet kommer att skicka tillbaka IS-sympatisörer. Beskedet gavs efter att landet genomfört en militär offensiv i norra Syrien.

Inrikesministern Süleyman Soylu har tidigare sagt att landet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare med kopplingar till terrororganisationen IS. Exakt hur många som är svenskar är okänt. Runt 100 svenskar med koppling till IS tros befinna sig i konfliktområdet, enligt Säpo. Siffrorna är dock osäkra.

(TT)