När Malmö C bombhotades i juni hade gärningsmannens agerande likheter med ett terrordåd, anser Malmö tingsrätt.
Han framkallade dödsångest, men straffet stannar vid villkorlig dom och utvisning, eftersom han led av en allvarlig psykisk störning.
Brottsoffren ska tillsammans få drygt 100 000 kronor i skadestånd. Flera anställda på Malmö C har behövt professionell hjälp för att bearbeta händelserna denna juniförmiddag, då den förvirrade 44-åringen utrustad med en stor sportbag gång på gång skrek att han hade en bomb. Hans skrik ekade i vänthallen, berättar ett vittne.
Först efter att ha blivit skjuten tre gånger i benet och besprutats med pepparspray kunde han övermannas.
Utvisning överraskar
– Domen var förväntad, även om jag anser att man kan diskutera om han hade uppsåt, säger 44-åringens advokat Soroush Shahram till TT.
Han beskriver utvisningsbeslutet som överraskande, men vet ännu inte om 44-åringen kommer att överklaga domen.
– Han vill inte dra ut på det här för mycket. Han har bett om ursäkt under huvudförhandlingen, det här var inte meningen, säger advokaten.
Det som komplicerat saken för domstolen är att mannen enligt läkarbedömningar uttalade hoten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men vid undersökningstillfället led han inte längre av en sådan störning. I ett sådant läge krävs ett högre straffvärde än i det här fallet för att fängelse skulle kunna vara aktuellt.
För att kunna dömas måste man ha haft uppsåt och det anser Malmö tingsrätt att 44-åringen hade, trots sin allvarliga psykiska störning. Hans påstående om att han inte minns vad han sade på stationen tror inte domstolen på, eftersom han kunnat berätta så pass mycket om annat som hände på stationen.
Han förstod var han befann sig, han förstod vilka hot han uttalade och att kunde framkalla allvarlig rädsla, slår domstolen fast.
Likheter med terror
Eftersom 44-åringen är EU-medborgare ska extra mycket till för utvisning. Här pekar domstolen på brottets terrorartade karaktär – enligt domstolen har det "likheter med de senaste årens terrordåd i Sverige och andra länder".
Risken för återfall är ett annat argument för utvisning. Enligt Rättsmedicinalverket finns en klart förhöjd risk för att 44-åringen vid stress drabbas av en liknande psykisk störning. Därför finns det också viss risk för återfall i likartad brottslighet, enligt Malmö tingsrätt.
(Cecilia Klintö/TT)