300 personer som anslut sig till terrorgrupper har blivit polisanmälda

En IS-flagga på marken i samhället Baghouz i Syrien den 24 mars 2019. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Getty Images


På fredagen lämnades en polisanmälan mot 300 personer från Sverige som anslutet sig till terrorstämplade grupper. Det rapporterar Kvällsposten.

Bakom anmälan, som lämnades in till Riksåklagaren och Rikspolischefen, ligger integrationspolisen Ulf Boström, Jan Hägglund, Edward Nordén och terrorforskaren Magnus Norell.

Stöd av experter

Boström, som har formulerat den, säger att det tidigare har varit svårt att åtala svenskar för terrorbrott som har begåtts i Syrien och Irak. Han menar att dessa personer samtidigt utgör en fara för det svenska samhället och de brottsoffer som har sökt skydd här.

– Jag har fått stöd av experter inom bland annat Internationella brottmålsdomstolen och tidigare anställda vid åklagarmyndigheten som identifierat en möjlighet att åtala personer som förenat sig med Islamiska staten, säger han till tidningen.

”Vi konstaterar, att Sverige inte har agerat på något sätt för att ställa de individer till svars som frivilligt stött och hjälpt IS att både expandera sitt territorium och bibehålla kontrollen däröver”, står det att läsa i anmälan.

Boström säger till Kvällsposten att han har kommit i kontakt med människor i Göteborg som säger till honom att de har blivit hotade av personer som påstår att de har stridit för IS.

Två återvändare har dömts

Sedan 2012 har omkring 300 personer åkt ner till Syrien eller Irak för att ansluta sig till IS eller andra terrororganisationer. Ett 50-tal har dött. Cirka 150 har återvänt till Sverige.

Endast två personer som har återvänt till Sverige från terrororganisationen IS eller andra terrorgrupper har blivit dömda för brott som har begåtts i Syrien eller Irak. Det rör sig om Hassan al-Mandlawi och Al Amin Sultan som 2015 fick livstids fängelse efter att i Syrien två år tidigare medverkat vid två mord som likställdes med avrättningar.

”En utgångspunkt för rättsväsendet måste vara att anta att brott har begåtts om man har anslutit till en terrorstämplad grupp, och utreda efter det. Förhoppningsvis kan den nu inlämnade brottsanmälan påskynda den processen”, skriver journalisten Magnus Sandelin i en artikel på sajten Doku.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.