Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett att få lämna sitt uppdrag, meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en pressträff. Även fler styrelsemedlemmar byts ut i spåren av myndighetens IT-skandal.
Anna Johansson lägger ansvaret för IT-skandalen på myndigheten.
– Det fulla ansvaret för hela den här processen har legat och ligger hos Transportstyrelsen. Men regeringen ser väldigt allvarligt på det här, säger hon.
Regeringen anser att Statens ansvarsnämnd bör pröva om den sparkade generaldirektören Maria Ågren ska skiljas från sin tjänst i regeringskansliet helt och hållet, enligt Johansson. Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg skiljs från sitt uppdrag, säger Anna Johansson.
Enligt ministern är det klarlagt i en förundersökning som Säpo gjort att styrelsen känt till vad som hänt inom Transportstyrelsen. Därför kommer delar av styrelsen att bytas ut.
Fick veta i fjol
Enligt Anna Johansson fick regeringen våren 2016 information om händelserna inom Transportstyrelsen. Då gjorde regeringen bedömningen att myndigheten hanterade frågan, och agerade inte vid den tidpunkten. Men enligt Johansson följde man frågan.
Först när det blev känt genom förundersökningen fick regeringen klart för sig att styrelsen känt till vad som hänt en längre tid, utan att informera regeringen, enligt Johansson.
Regeringen har ingen egen representant i styrelsen.
Anna Johansson vill inte svara på frågor vad som har hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till, utan hänvisar till Säpo.
Generaldirektör sparkades
Turerna kring Transportstyrelsen startade med att generaldirektören för myndigheten, Maria Ågren, sparkades i vintras med motiveringen att hon och regeringen haft "olika syn på hur arbetet ska bedrivas".
Ett halvår senare kom det fram att hon ansvarat för en IT-upphandling där icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick ansvar för Transportstyrelsens databas bland annat innehållande information om alla fordon i Sverige - även polisens och militärens.
Genom materialet gick det också att spåra personer med skyddad identitet, efterlysta fordon och rutter för värdetransportbilar. Där fanns också information om hur mycket tung trafik som vägar, broar och flygplatser tål, skriver Dagens Nyheter som har gått igenom Säpos förundersökning.
KU-anmälningar
Maria Ågren avskedades den 19 januari 2017 som generaldirektör och har fått ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet.
Om rikets säkerhet verkligen har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson har KU-anmält både Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven. Han vill att konstitutionsutskottet granskar hur de båda har agerat i ärendet.
(TT)