Nära anhöriga till cirka 20 000 personer kommer i sommar att få rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Det visar en genomgång som Expressen har gjort. Det är ett resultat av det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L.
Tidigare drev Miljöpartiet, med stöd av Centerpartiet, igenom den så kallade gymnasielagen. Den innebär att 9 000 ensamkommande får en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.
Rätt till familjeåterförening
I och med det nya januariavtalet har C och MP fått igenom att alternativt skyddsbehövande åter igen har rätt till familjeåterförening.
Det innebär att personernas kärnfamiljer – äkta make, maka, registrerad sambo och minderåriga barn – därmed får rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.
Tidigare gjorde Migrationsverket i höstas en prognos, som beställdes av regeringen. Enligt den skulle förändringen innebära en ökning med 7 700 uppehållstillstånd på grund av anknytning vad gäller åren 2019 och 2020.
Samtidigt prognostiserade man att asylinvandringen skulle öka med 1 000 personer under samma tidsperiod.
”En återgång till tidigare regelverk för anhöriginvandring skulle innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU för familjeåterförening, där inte minst Tyskland har gått i en mer restriktiv riktning”, skriver Migrationsverkets i sin prognos.
”Mycket marginella effekter”
Men Expressens genomgång av Migrationsverkets statistik visar alltså att nära anhöriga till cirka 20 000 personer får därmed rätt till uppehållstillstånd när de nya reglerna börjar gälla.
Samtidigt innebär januariavtalet att det inte krävs något försörjningskrav de första tre månaderna vid familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande.
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S), anser att de nya generösa reglerna vad gäller familjeåterförening inte står i konflikt med Socialdemokraternas migrationspolitik.
Han säger till tidningen att ”möjlighet till familjeåterförening är viktigt utifrån integrationssynpunkt” eftersom det står ”i våra riktlinjer”.
– Migrationsverket har gjort bedömningar av framför allt om det här skulle innebära att fler söker sig hit. Och de gjorde en bedömning i höstas som visade att det är mycket, mycket marginella effekter av en sådan här förändring, säger Morgan Johansson till Expressen.
Samtidigt understryker han att det fortfarande är många färre som söker sig till Europa än vad man gjorde tidigare. Han säger också att det också är svårare att ta sig igenom Europa än vad det var tidigare.