Migrationsverket har nu gått igenom alla ansökningar om uppehållstillstånd som kom in ifjol enligt den nya gymnasielagen. Av de närmare 12 000 ungdomar som ansökte om uppehållstillstånd har hittills runt 5 200 fått bifall.
Migrationsverket gjorde klart prövningarna till årsskiftet, med undantag för cirka 400 ärenden som kräver andra myndigheters beslut innan de kan avgöras.
Arbetet avbröts abrupt då gymnasielagen först fick underkänt av två migrationsdomstolar. Men då Migrationsöverdomstolen konstaterade att lagen visst kan tillämpas återupptogs processen i september.
– Om man hade haft mer tid på sig i remissarbetet hade man kunnat konkretisera vissa saker. Men utifrån hur lagen är skriven tycker jag att vi ändå lyckats tillämpa den relativt enhetligt, säger Johanna Lindblad Ó Duinnín, expert vid Migrationsverket.
Många ärenden hos domstolarna
Men även om Migrationsverket nu har gjort färdigt sin del av arbetet kan det ändå ta tid innan den slutliga statistiken över hur många som fått bifall respektive avslag kommer.
Ungefär hälften av ansökningarna – nästan 5 300 stycken – har Migrationsverket skickat vidare till landets fyra migrationsdomstolar. Dessa rör ungdomar som överklagat verkets asylbeslut, och där återstår fortfarande prövning i drygt 3 500 gymnasieärenden.
– Det handlar ju om flera tusen ansökningar och migrationsdomstolarna måste först ta ställning till asylskälen. Så vi utgår ifrån att det kommer att ta tid, säger Lindblad Ó Duinnín.
Uppehållstillstånd för gymnasiestudier
Det var mellan den 1 juli och 30 september 2018 som det var möjligt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier trots avslag på sin asylansökan.
De som fått uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå. De som inom ett halvår efter fullföljd gymnasieutbildning hittar ett jobb kan sedan ansöka om permanent uppehållstillstånd.
(TT)