I dagarna kommer närmare 1,7 miljoner svenskar få besked om sina studielån, uppger CSN. I kommuner med stora lärosäten finns flest personer med studielån. Till exempel har drygt en fjärdedel av invånarna i Lund studielån.
Den 1 januari 2021 var svenskarna skyldig staten 241 miljarder kronor i studieskulder. Och de högsta genomsnittliga studieskulderna finns i områden med stora lärosäten som Stockholm, Uppsala och Skåne.
Pandemin har påverkat studielånen
Under 2020 har betydligt fler ansökt om nedsättning av årsbeloppen och möjligheten att skjuta upp månadsbetalningen än tidigare år. Samtidigt är det betydligt färre som får påminnelseavgifter och studielån överförda till Kronofogden.
– Att fler låntagare får nedsättning av årsbeloppen bör göra att färre låntagare får betalningsproblem med studielånen. Samtidigt är det ofta en förskjutning i tid när det gäller betalningsproblem, det gör att det kan komma en eftersläpande effekt av pandemin som vi ännu inte har sett, säger Henrik Hederberg, kontorschef vid CSN.
Låg räntenivå
Räntan på studielån ligger kvar på en mycket låg nivå, 0,05 procent. Med den låga räntan kan fler amortera av sina studielån.
– Effekten av den låga räntenivån blir att personer med det nyaste studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att ligga kvar på en låg nivå under kommande år, säger Henrik Hederberg.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.