Melbourne lättar på restriktionerna
En tom skateboardpark i Melbourne i augusti. Från måndagen får invånarna i staden åter använda parker som denna. Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT


Invånarna i miljonstaden Melbourne och den australiska delstaten Victoria kan se fram mot något mindre restriktioner.

Antalet nya fall i delstaten har sjunkit från 700 på en dag i augusti till enstaka fall per dag den senaste veckan.

Melbourne kan därmed lätta något på sina restriktioner och från och med måndagen kan invånarna bland annat röra sig 25 kilometer från sina hem, mot tidigare fem, och de kan vara utomhus för motion i mer än dagens timme. Frisörer får inom vissa ramar åter öppna och det blir tillåtet att spela golf och tennis samt simma i pooler.

Dessutom kan upp till tio personer från två hushåll träffas utomhus. För invånare utanför Melbourne blir lättnaderna ännu större.

– Jag förstår att alla inte är glada över att det inte blir mer just nu. Men vi kommer fortsätta att jobba för att lätta restriktionerna, men på ett säkert sätt som inte underminerar allt det hårda jobb och de hårda regler som vi har tvingats leva under, säger delstatens premiärminister Daniel Andrews på sin dagliga presskonferens.

Planen är att delstaten ska lätta ytterligare på restriktionerna den 2 november. Då kan det bli tillåtet för barer och restauranger att för första gången på månader öppna, för maximalt 20 sittande gäster inomhus och 50 utomhus.

Invånarna får då även lämna sina hem utan specifik orsak och träffa vänner i hemmen – men bara två vuxna gäster en gång om dagen.

Om smittotalen fortsätter att hålla sig mycket låga kan dessa framtida lättnader komma redan nästa måndag, 26 oktober.

På söndagen rapporterades två nya fall i Victoria, ett mer än på lördagen. Totalt har drygt 20 000 konstaterats smittade i Victoria, 816 personer har avlidit.

(Martin Yngve/TT)