Frankrike återinför utegångsförbud
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Foto: Daniel Cole/AP/TT


Den franska regeringen utropar att ett nationellt hälsonödläge från och med lördag råder i landet på grund av ökad spridning av coronaviruset. Nattliga utegångsförbud införs under fyra veckor i nio stora franska städer.

Nödläget utropas efter flera veckor av brant stigande kurva över antalet smittade och sjukhusvårdade. Läget är nu sådant att det kräver hårdare tag mot smittan, enligt regeringen och president Emmanuel Macron.

– Vi måste reagera, säger han i ett tv-sänt uttalande på onsdagskvällen.

Uttalandet kom sedan antalet vårdade på sjukhus stigit över 9 100 för första gången sedan den 25 juni.

Under onsdagen bekräftades 22 951 nya fall av smitta i landet. Antalet avlidna steg också, med 104, och nu har 33 037 personer i Frankrike avlidit efter att ha smittats.

Macron säger att den andra vågen av smitta skiljer sig från den första genom att den är spridd över hela landet. Läger är oroande, enligt presidenten som samtidigt säger att myndigheterna inte tappat kontrollen.

Fyra veckor

Det förra nationella hälsonödläget, som utropades i våras, hävdes i juli.

Enligt Macron ska utegångsförbud gälla mellan klockan 21.00 och 06.00 i nio stora städer – däribland Paris, Lille, Lyon och Toulouse.

Utegångsförbunden gäller från och med lördag och fyra veckor framåt.

Macron uppmanar också de franska hushållen att inte vara fler än sex personer samtidigt runt middagsbordet.

Även Katalonien

För att bromsa den accelererande smittan i Katalonien i Spanien ska barer och restauranger att hållas stängda i 15 dagar, enligt regionens ledare Pere Aragonès.

– Åtgärderna kommer att träda i kraft natten mellan torsdag och fredag och kommer inledningsvis att gälla i 15 dagar, säger han och tillägger att restriktionerna är "smärtsamma men nödvändiga".

Spanien är ett av de europeiska länder som drabbats hårdast av pandemin. Mer än 33 000 människor har avlidit efter att de diagnostiserats med covid-19 och nästan 900 000 har bekräftats smittade.

Liknande restriktioner har presenterats i flera andra europeiska länder som exempelvis i Nederländerna.

 

(TT-AFP-Reuters)