Storbritanniens premiärminister Theresa May bekräftar sitt löfte till Nordirland om att undvika en hård gräns mot EU-landet Irland vid det brittiska EU-utträdet.
Samtidigt uppmanar hon Bryssel att snabba på med sin respons på den brexitplan som hennes regering lagt fram.
Det kan aldrig bli tal om en hård gräns mellan Nordirland och Irland efter Storbritanniens utträde ur EU 2019. Det bekräftar den brittiska premiärministern Theresa May återigen under ett tal i Belfast på fredagen.
Hon betonar också vikten av att EU omgående kommer med respons på Storbritanniens förslag till hur landet ska lämna unionen. Förslaget, en så kallad mjuk brexit, innebär att parterna fortsatt står varandra nära när det gäller bland annat handel med varor.
Kontroversiell gräns
Gränsen mellan Storbritannien och Nordirland har blivit en av de stora stötestenarna i brexitdebatten. Gränsen har på många sätt varit osynlig sedan fredsöverenskommelsen 1998. Nu finns oro att detta kommer att förändras.
Theresa May har tidigare utlovat en spärr som ska hindra att gränsen hårdnar, oavsett vilken överenskommelse som EU och Storbritannien kommer fram till eller om parterna misslyckas med att enas före utträdet. Efter löftet backade dock May, och gick med på ett motförslag från EU om att i stället behandla Nordirland som ett separat tullområde och låta detta stanna i EU:s tullunion, för att säkerställa samma sak.
Gräns i Irländska sjön
Det innebär att om Storbritannien skulle hamna i en situation där landet inte behåller någon relation med EU:s inre marknad så riskerar gränsen mot unionen att hamna i Irländska sjön.
– Att en gräns mot ett tredje land formellt förflyttas in i vårt land kommer jag aldrig att acceptera och det tror jag inte att någon annan brittisk premiärminister skulle göra heller, säger May i Belfast.
Stressad minister
Under fredagen träffas EU-ländernas ansvariga ministrar i Bryssel för att diskutera hur stor klyftan egentligen är mellan Londons skilsmässoförslag och unionens ståndpunkt. Den tyske statssekreteraren Michael Roth medger att han känner viss stress för att hinna nå en överenskommelse innan utträdet.
– Tiden rinner ut. Klockan tickar. Det är därför jag är lite nervös, säger han.
Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn säger att det ännu inte finns någon lösning klar för frågan om den irländska gränsen.
(TT-Reuters)
Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet
Slav under kommunismen