Storbritanniens premiärminister Theresa May försöker stilla framtidsoron inför brexit hos de EU-medborgare som bor i landet.
– Vi vill att ni stannar, säger hon.
Framtiden för de 3,2 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien är en av knäckfrågorna under brexitsamtalen mellan London och Bryssel, som inleddes förra veckan.
– Jag vet att det har funnits oro kring vad som ska hända EU-medborgare när vi lämnar EU, sade May under ett framträdande i det brittiska parlamentet på måndagen, enligt Reuters.
– I dag vill jag stilla den oron, fortsatte hon, och preciserade att alla som anlänt lagligt till landet före ett särskilt datum, som ska bestämmas senare, ska få stanna och kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.
"För lite"
Oppositionen var inte imponerad av Mays uttalande, vilket den högljutt gjorde klart under hennes framträdande.
– För lite för sent, tyckte Labourledaren Jeremy Corbyn, som tillade att han tycker att hennes förslag är ogint.
– Det här landet behöver en ny inställning till brexit.
I ett dokument som publicerades i samband med Mays framträdande klargjordes fler detaljer i regeringens plan för EU-medborgarna. Bland annat att samma restriktioner ska gälla för EU-medborgare som för britter om de vill ta dit anhöriga efter att Storbritannien lämnat EU, om inte separata regler förhandlas fram, rapporterar Reuters.
Likvärdiga rättigheter
May vill också att det ska vara upp till brittiska domstolar att verkställa de nya reglerna.
I söndags uppgav brexitminister David Davis i en BBC-intervju att målet är att ge EU-medborgare "nästan likvärdiga" rättigheter som brittiska medborgare och gav sjukvård, anställning, pension och välfärd som exempel.
Motkravet från regeringen är att personer som stått för allvarlig brottslighet enklare ska kunna deporteras, skriver The Guardian.
Redan i fredags gick May ut med lugnande besked till EU-medborgarna i Storbritannien:
– Jag vill försäkra alla de EU-medborgare som har skapat sig ett hem och ett liv i Storbritannien att ingen kommer att tvingas ut. Vi kommer inte att se familjer splittras, sade hon.
Oroade svenskar
Det bor uppskattningsvis 100 000 svenskar i Storbritannien. Svenska ambassaden har, sedan britterna röstade om att gå ur unionen, fått ta emot en hel del samtal från oroade.
– Den enskilt vanligaste frågan har varit: hur blir det för mig och min familj, vilka möjligheter kommer vi att ha att fortsätta bo och arbeta här, och vilka möjligheter kommer finnas för mina barn, säger Erik Sundberg, pressansvarig vid ambassaden.
(TT)